Creeper

Yttrandefrihet på riktigt är också konsekvenser på riktigt

23 besökare är inne nu

PRESENTATIONER


Var och en tar själv beslutet att undersöka identiteten på de alias vi presenterar. Vi tillhandahåller endast länken till legal plats med utgivningsbevis där personuppgifter kan sökas. Vi skriver i vissa fall endast ut personuppgifter för offentliga personer av media uthängda och moderatorer på Flashback. Vårt arbete med att motverka näthat och hatsajter genom att journalistiskt skriva om dessa företeelser är omständigheter som gör det försvarligt och behjärtansvärt att presentera sådana uppgifter.
Moderatorer och före detta moderatorer ligger överst och noteras med ”♦”

ANVÄNDARE

 UTTALANDEN

avdelare2

Kommissarie Ahlqvist i en intervju:
“Varför visar sig folk från sin sämsta sida när de kan vara anonyma

Uppdrag granskning avslöjade anonyma näthatare och gick hem till dem och filmade. Då stod de där och erkände med sitt ganska ihåliga försvar

Uppmärksamhet och hot om bestraffning är avskräckande!
Avslöjande av identiteter och officiell beskrivning av näthuliganers aktiviteter angelägen för att de ska förstå att de har tummen i ögat.”
Källa: NV

Medievärldens redaktör Lisa Bjurwald om Aftonbladets uthängingar:
“När det gäller näthat och så vidare har vi ett rättsväsende som inte har hängt med, hela 96 procent av alla anmälningar av näthat läggs ner. Därför är den här typen av undersökande journalistik extra viktig.”
Källa: Sveriges Radio

Chefredaktör och ansvarig utgivare på Journalisten, Helena Giertta, om att hänga ut anonyma:
“Det är bland annat sådant här som journalistiken ska ägna sig åt. Vi ska granska och ta fram sådant som folk inte känner till. Flashback är inget oviktigt. Många människor går in där och tror att de får läsa sanningar, så vi måste avslöja att det även finns rena hot och rasism där, säger hon.”
Källa: Dagens Media

Jan Helin, chefredaktör och ansvarig utgivare för Aftonbladet, försvarar beslutet att publicera namn och bild på juristen:
“Vi kommer gå vidare  med publiceringar om folk som bedriver hat och hot. Vi vill väcka diskussionen om vem som egentligen är ansvarig för det som händer på Flashback.”
Källa: Dagens Media

DN:s ledarskribent Susanna Birgersson:
“Expressens dag två-uppföljning på avslöjandet att SD-politiker öser ur sig rasistisk dynga på nätet, var ganska oväntad. Privatpersoner som gjort samma sak hängdes ut med namn och bild.

finner många, gärna med åsikter till höger om mitten, att detta är klandervärt. Argumenten handlar om yttrandefrihet, rätten att vara anonym och vådan av åsiktsregistrering.
Jag håller inte alls med. Expressen har dragit rätt slutsatser om den verklighet där nätet kommit att bli en oupplöslig del av offentligheten.

Men ändå, de utpekade är inte folkvalda och kommentarerna är inte av brottslig karaktär (av Expressens urval att döma). Ska en tidning dra privatpersoner till skampålen på det här sättet?
Ja. Allmänintresset (något annat än skvallerintresset) är stort.

Men det är utmärkt att Expressen betraktar de högerextrema nätforumen som en del av offentligheten. Diskussionerna som förs där och som även spiller över i dags- och kvällstidningars kommentarsfält tillhör ett pågående politiskt samtal.
Bara för att jag sitter i mitt eget hem och framför min egen dator, är det som jag gör där inte nödvändigtvis av privat karaktär. Hatet som pumpas ut i det offentliga rummet är inte vars och ens ensak.”
Källa: DN

IDG.se:s nyhetschef Marcus Jerräng om anonymitet:
“Allvarligare är då hatet och hoten mot enskilda personer. Den som blir namngiven på Flashback överöses med okvädningsord, särskilt om det handlar om en kvinna. Och det behöver inte finnas någon mediehändelse att skvallra om, det räcker att någon på forumet bara vill gräva upp skit om eller hata på en viss person.

Yttrandefriheten är begränsad i de avseendena, vi har inte absolut yttrandefrihet i Sverige .

Anonymitet då, finns det en absolut rätt till det? Nej, verkligen inte. Det finns en grundlagsskyddad anonymitet som gäller uppgiftslämnare till massmedier, men den förutsätter ett utgivarskap hos den som tar emot och publicerar informationen. Flashback har ingen ansvarig utgivare.

Men borde man inte få vara anonym? Samhället tycker inte det. Och det gäller inte bara på nätet. Sedan 2006 har vi ett lagstadgat maskeringsförbud som innebär att den som deltar i en demonstration inte får täcka sitt ansikte om demonstrationen spårar ur.

Så, yttrandefriheten gäller inte brott, och anonymitet är inte alltid givet. Under de premisserna är det inte svårt att se att den som hotar och förtalar på Flashback knappast kan yla om rättigheter som kränkts.

Att hitta och stoppa dessa personer borde vara en sak för polisen. Men polisen gör inte det.

Återstår då tredje statsmakten, det vill säga medierna. På det sättet är Aftonbladets granskning klassisk journalistik, medierna griper in där orättvisor uppstår som staten inte hanterar.

Det hela lägger också ett minst lika tungt ansvar på Flashbacks ägare, som under många år odlat en outlaw-kultur där allt får sägas, i skydd av anonymitet, bortom lagens långa arm. Här är vi farliga och ingen kan komma åt oss.

Flashback har inte kunnat skydda sina användare som utlovat och borde ta konsekvenserna av det. Genom att skaffa ett utgivarskap och underkasta sig svensk lagstiftning, eller på annat sätt införa spärrar som visar att yttrandefriheten och anonymiteten inte är absolut ens på Flashback.”
Källa: IDG

 

Updated: 2016-11-09 — 12:14

29 Comments

 1. Ett ofantligt samhällsproblem. Det värsta är att polisen både har verktyg och lagrum att hantera detta.

 2. Thony:
  Ett ofantligt samhällsproblem. Det värsta är att polisen både har verktyg och lagrum att hantera detta.

  Ja, det är så. Väldigt ledsamt att de inte gör något alls åt saken. Om de gjort sitt jobb hade vi inte haft denna nättidning.

 3. Kommer det komma fler avslöjanden, ser att ni tagit bort deras maska namn?

 4. Kurdi:
  Kommer det komma fler avslöjanden, ser att ni tagit bort deras maska namn?

  Ja, det kommer fler, många fler.

 5. Väntar bara på att information om Flashbackanvändarna Kamelfittan,Vildis läggs upp här

 6. Samt att information om MrsMagoo och Pulver-Henke som också deltg i trakasserierna mot Skelettkvinnan under 2013 läggs upp här.

 7. Användarna Kamelfittan, Wildis,Mrs Magoo och Pulver-Henke var de 4 som drog igång drevet mot Skelettkvinnan .

 8. Spion:
  Användarna Kamelfittan, Wildis, MrsMagoo och Pulver-Henke var de 4 som drog igång drevet mot Skelettkvinnan .

  Nja, de var med men verkade mer som fjantiga byfånar. De som var allra värst är alias Theron och därefter alias HimlensHemlighet. Vi kommer att återkomma till dem senare.

 9. Pulver-Henke fick problem med polisen när han önskade en snygg och häftig kniv så han kunde mörda en människa igen(!) och bli inlåst på rättspsyk på livstid. De har honom under uppsikt efter jag ringde polisen om hans postningar och delgav dem informationen vi satt på. Denna man kallade mig för psykopat! Dessa individer saknar verkligen kontakt med verkligheten.

  Kamelfittan och Mrsmagoo är fjantar, de är inte viktiga egentligen men de kommer mera framöver om dem. Kamelfittan jobbar inom rättsvårdande myndigheter men är bara intresserad av att provocera folk därav inte speciellt intressant i sig. MrsMagoo blev så rädd efter att jag ringde henne att hon nu påbörjat en bok där hon skall anklaga en annan person för att vara MrsMagoo. De kommer få sina straff tids nog.

  Wildis däremot är en riktigt smaklös och ondskefull människa som jag vill förstöra livet för men det verkar hon lyckas bra med själv. Urkundsförfalskning och annat är inte något som ses på med blida ögon av de som utsatts. Det som gör Wildis extra smaklös är att hon verkar så normal och är välutbildad, men jag skulle utan tvekan bryta nacken av henne om jag fick tillfälle. Hennes kontakter inom nämndemannasystemet gör henne extra fara för samhället. Jag struntar fullständigt i att hon är homosexuell, eller snarare bisexuell då hon verkar skifta kön på partner då och då. Hon verkar dessutom fullständigt sakna insikt i att det hon skriver skadar andra människor. Ja, jag tänker hitta på något extra djävligt för denna vidriga insekt.

  Theron och HimlensHemlighet kommer vi ta hand om så som de förtjänar med tiden. De får redan straff från alla håll och kanter och ofta vet de inte ens att vi är involverade bakom kulisserna. 🙂 Dessa två förvuxna jättebäbisar till män lider av allvarliga personlighetsstörningar, vanföreställningar och stalkningssyndrom. Båda två förföljer folk intensivt. Theron (som verkar lida av någon form av förståndshandikapp, att höra honom är som att höra en femåring prata) förföljer en man sedan 1996 och HimlensHemlighet förföljer folk sedan mer än 15 år tillbaka. P g a deras speciella personlighetstyp är vi extra försiktiga med dessa, inte för att vi är rädda för dem utanför att de inte kan ta åt sig eller till sig sanningen och bristen på verklighetskontakt gör att de måste nästan stå skrivet i eldtext på himlen för att de skall förstå att de är tagna. De har dessutom ett stort antal konton på Flashback vardera, vi har identifierat en handfull av Therons och HimlensHemlighet har runt 40-50 st och av dem har vi med säkerhet hittat runt 40st. Dessa två är dessutom kvinnohatare av stora mått. Det enda som överträffar deras kvinnohat är deras paranoida världsbild.

  Att ta hand om dessa handlar om minst fem till tio års tid. När de glömt eller andra glömt deras involvering i näthatet emot mig (utöver pulver-Henke då han får sitt straff genom sitt egna psykiska mående).

 10. Då har Himlens Hemlighet och Theron hållt på att hacka på folk med hjälp av reggade multipla trollkonton på Flashback, och då vet vi att Flashback verkar inte hålla så jättehårt när det gäller multipla trollkonton eftersom det har visat sig att en del av trollen har reggat uppåt mellan 40 och 50 multipla trollkonton i syften att backa upp sina diskussioner och motarbeta de som vill diskutera på ett vettigt sätt.Himlens hemlighet och Theron visade sig vara 2 stycken inavlade gangstertroll.

 11. Har Pulver Henke hotat dej med våld så har han gjort sig skyldig till olaga hot.

 12. Det är ledsamt att se Google tillåta flashbacks länkar. Folk får tycka och skriva vad fan de vill i olika forum men det är väl knappast intressant för hela samhället? Det bara väcker björnar som sover.

 13. Matte:
  Det är ledsamt att se Google tillåta flashbacks länkar. Folk får tycka och skriva vad fan de vill i olika forum men det är väl knappast intressant för hela samhället? Det bara väcker björnar som sover.

  Jo, det väcker björnar men björnar somnar igen, det gör inte vi!

 14. Moderatorn vf skulle vara underbart att se om man kunde avslöja honom

 15. Kingen:
  Moderatorn vf skulle vara underbart att se om man kunde avslöja honom

  Har han gjort dig illa?
  Kolla in här när du kan för rätt som det är hänger han här avklädd!

 16. Till dig som ville tala med oss irl du måste lämna mejl-adress.

 17. Google ska inte uppmuntra folk till att trakassera varrandra,och det är just därför man har full rätt att rikta kritik mot Google som länkar till Flashback och andra forumsidor där det förekommer trakasserier på hög nivå samt hot,och förtal och outning av personuppgifter.

  Matte:
  Det är ledsamt att se Google tillåta flashbacks länkar. Folk får tycka och skriva vad fan de vill i olika forum men det är väl knappast intressant för hela samhället? Det bara väcker björnar som sover.

 18. REDAKTIONEN: Har han gjort dig illa?
  Kolla in här när du kan för rätt som det är hänger han här avklädd!

  Avslöjas han så tar ju admin en viss skada. Skrivit förut att han är högerarmen på delforat politik utrikes. Hänger inte med när du säger att han är avklädd?

 19. Kingen: Avslöjas han så tar ju admin en viss skada. Skrivit förut att han är högerarmen på delforat politik utrikes. Hänger inte med när du säger att han är avklädd?

  Med avklädd menar jag att vi avslöjar vem det är bakom alias.

 20. REDAKTIONEN: Med avklädd menar jag att vi avslöjar vem det är bakom alias.

  Ok men hur ser jag vem han är då?

 21. Kingen: Ok men hur ser jag vem han är då?

  Den dag vi presenterar honom här kan du se vem det är.

 22. Vi väntar spänt på at få reda på vem som ligger bakom moderatorkontot ÅnkelGunnar. Snart dax att ta reda på det.

 23. Lite mer presentationer tack om det går.

  Ni bör ta en titt här:

  https://chloe.re/2015/03/02/en-titt-pa-den-nya-flashback-databasen/

 24. Gorilla:
  Lite mer presentationer tack om det går.

  Ni bör ta en titt här:

  https://chloe.re/2015/03/02/en-titt-pa-den-nya-flashback-databasen/

  Vi har haft mycket att göra så vi har inte hunnit med att presentera i den takt vi önskar. Men det kommer.
  Länken du visar har vi titta på sedan tidigare.

 25. Att Flashback forum utgör en säkerhetsrisk för omskrivna men även medlemmar är väl ägaren själv Jan Axelsson det ultimata beviset på. Det är i stort ett otacksamt jobb att avslöja andras vårdlösa hantering med personliga uppgifter som lämnats i förtroende till ett forum.

  Så borde inte varje seriöst forum egentligen förstå det värdefulla i att säkerhetsläckorna avslöjas och betala för det?

  Många Flashbackmedlemmar borde väl vara väldigt positiva till att den låga säkerheten avslöjas redan nu och inte långt senare och utav andra intressen som tex försöker göra pengar på uppgifterna. Varför finns det ett så stort främlingskap kring verkliga uppgifter från verkligheten. Vad skulle egentligen vara mer värt för ett företag med låg säkerhet än info som höjer den?

  Just den vinkeln borde väl kunna diskuteras från: Hur mycket är det värt för flashback den info ni gratis donerar om deras osäkra hanterande av uppgifter medlemmar överlämnat i stort förtroende.

  Då blir uthängarna av med sina masker och behöver inte låtsas vara bakom flötet för det. Jan Axelsson bör kunna svara på varför han inte hanterar informationen bättre och betalar till de som ideellt avslöjat den undermåliga hanteringen… PÅ lång sikt är han beroende av dylik feedback. Kanske är det oetiskt att inte upplysa honom om det uppenbara. Är det så att han i stället för att erbjuda medlemmarna högre säkerhet i stället premierat högre vinster etc?

  Det är väl rimligare vinklar än att kritisera något som har sin grund i flashback undermåliga säkerhetstänkande. Flashback är återgivandet av något tex ljus som en liten reflektion. Fakta med större bredd kring medlemmarna är ju också den strypt på flashback som elitistiskt forum vilket dock får tala om en del annat. Här finns inte den elitistiska tratten, vilket skulle vara pedagogiskt att se med svar som – frågor om administreringen tas via moderator

  – Du kan inte diskutera närhetens identiteter bara de som icke är medlemmar –
  Dvs forumets medlemmar är heliga till förmån för massan.

 26. Det var en väldigt hätsk debatt på forumet mellan en användare och en moderator. Medlemmen “fällde” moderatorn men sen kom vanligtvis en annan moderator och slängde tråden. Där rök den yttrande friheten.

 27. Gorv:
  Det var en väldigt hätsk debatt på forumet mellan en användare och en moderator. Medlemmen ”fällde” moderatorn men sen kom vanligtvis en annan moderator och slängde tråden. Där rök den yttrande friheten.

  Ja, “yttrandefrihet på riktigt” är en ren lögn!

 28. REDAKTIONEN: Ja, ”yttrandefrihet på riktigt” är en ren lögn!

  Ja, men vår slogan “Yttrandefrihet på riktigt har konsekvenser på riktigt” är sanning!

  Flashback är egentligen ett skämt men som blev för stort för sitt och andras bästa. Nu är det bara några få personer som tjänar på detta och det är de som profiterar på andras olycka oavsett om de är medlemmar eller inte medlemmar på Flashback.

 29. Flashbacks egna hemmagjorda yttrandefrihet är inget annat än nonsens och ett försök att dölja sina skumma avsikter.

Comments are closed.

Ut sementem feceris, ita metes

FN:s mänskliga rättigheter Artikel 12
Ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens och inte heller för angrepp på sin heder eller sitt anseende. Var och en har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden och angrepp.

………………………..

De som fått sina liv förstörda eller tagit sina liv på grund av uthängningar och förtal kommer att bli Jan Axelssons historiska minne av sajten Flashback.
Upphovrätten © till allt material i "I folkets intresse" ägs av "I folkets intresse". Upphovrätten © till bilder ägs av upphovsmakaren till bilden. Inlägg från Flashback (bilder eller text) är copyleft.