Yttrandefrihet på riktigt är också konsekvenser på riktigt

26 besökare inne nu. Läs om vår integritetspolicy och cookies i menyn uppe till höger.

Bianca Ingrosso om näthat

Den mycket populära ”allt i allo” artisten Bianca Ingrosso (bilden ovan är inte Bianca) berättade i teve-programmet ”Hellenius hörna” att de som näthatar henne är nästan alla kvinnor över 45 år. Det är en helt korrekt iakttagelse enligt det vi känner till av näthat efter 6 års av arbete mot detta.

Inte riktigt samma

Bianca Ingrosso har dock inte riktigt samma upplevelse som vi och det beror på att hennes blogg attraherar mest kvinnor. Sådana bloggar attraherar ofta hatande kvinnor för att de älskar att hata kändisar som blivit något. Näthat och stalking är mycket nära besläktat men det finns viktiga punkter som skiljer, främsta skillnaden är att näthatare oftast är anonyma. Utan möjlighet att vara anonym skulle 99% av näthatet försvinna.

Kvinnor som näthatare

Vi bedömer att mer än hälften av näthatarna är kvinnor på Facebook och Flashback. Båda grupper av män och kvinnor näthatar ofta väldigt illa men män är mer rakt på rödbetan medan kvinnor är mer finurliga i sitt näthat. Båda former skadar sina offer mycket illa, där finns ingen skillnad. De flesta näthatande kvinnor är över 45 år som Bianca också konstaterat.

Inte många

Våra beräkningar visar att ”genuina” näthatare egentligen inte är så många som spridningen av näthatet kan ge sken av. Uppskattningsvis utgör ”genuina” näthatare bara tusen personer i Sverige. Orsaken till att vi tycker de är massor beror på deras ständiga hängande framför datorn och att de har flera alias per person. Den lilla mängden av kroniska näthatare gör dem lätta att komma åt men det är svårt att nå fram till dem därför likt stalkern förstår de inte att de gör fel.

Svansen

Utöver de värsta näthatarna finns en näthatarsvans, det är personer som då och då hänger på de andra för att slänga ur sig något idiotiskt om trådens utpekade offer. Därefter drar de vidare till nästa plats att fäktas med andra på. Sammantaget gör dessa lika illa som den lilla skaran av genuina näthatare.

Kvinnor bekämpar kvinnor

I SIG-gruppen är majoriteten kvinnor och de kämpar på olika sätt för att stoppa näthatet. De gör det i bakgrunden utan att synas, de gör det gratis utan att ens få en klapp på axeln och de gör det bra, förbannat bra!

REDAKTIONEN

Uppdaterad: 2018-09-25 — 02:17

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka Kommentar" GODKÄNNER ni nedanstående regler:
1. Svensk lag gäller
2. Netikett gäller (sök på Google).
Kommentarsfunktionen har en automatisk kontroll. Allt som inte godkänns skickas inte!

Mejladressen behöver inte fyllas i!

Ut sementem feceris, ita metes

FN:s mänskliga rättigheter Artikel 12
Ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens och inte heller för angrepp på sin heder eller sitt anseende. Var och en har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden och angrepp.

………………………..

De som fått sina liv förstörda eller tagit sina liv på grund av uthängningar och förtal kommer att bli Jan Axelssons historiska minne av sajten Flashback.
  • 470 874 besökare sedan 2014-01-01
Upphovrätten © till allt material i "I folkets intresse" ägs av "I folkets intresse". Upphovrätten © till bilder ägs av upphovsmakaren till bilden.