Yttrandefrihet på riktigt är också konsekvenser på riktigt
9 besökare inne senaste 30 min. Läs om vår integritetspolicy och cookies i menyn uppe till höger.

Ddos-attacken senast en av de mest samkoordinerade någonsin

Samkoordinerade

Ddos-attackerna mot svenska medier den 19 mars var en av de mest samkoordinerade någonsin i Sverige. Mycket tyder också på att de var mer avancerade och mer omfattande än vad som tidigare uppskattats. Måltavlorna var  Bonnier och Schibstedts nätmedia som angreps via deras webbleverantörer Basefarm och IP Only. Deras servrar tog emot miljontals träffar parallellt som ledde till att Aftonbladet och DN på webben inte gick att komma in på under lång tid. Även dagen efter hade en del webbsajter problem. På Skärtorsdagen den 24 mars kom så ytterligare ett elektroniskt anfall.

Försökte sänka internet

Webbleverantörerna som tog mest stryk avslöjar nu att attackerna också riktade sig till de routrar som leder trafiken ut på internet. Galningen som låg bakom detta försökte alltså sänka leverantörernas egen internetinfrastruktur.

Som en konsekvens av att man ville komma åt mediehusen attackerades också våra routrar med vars hjälp vi styr internettrafiken, säger Mikael Westerlund.

Attackerna var riktade mot routrarna och sammankopplat med attackerna mot de aktuella nättidningarna. Routrarna klarad dock det massiva anfallet så angreppet måste ses som misslyckat då syftet inte uppnåddes.  Mikael Westerlund säger vidare:

– Det är en allvarlig utveckling av hur attackmönster ser ut och ställer allt större krav på infrastrukturägare och dess förmåga att kunna säkra upp nät. Robustheten består inte bara i byggnation utan en kritisk komponent kommer att vara säkerheten. I den fantastiska utrullning av fibernät och det stora antalet enheter som sker i Sverige är säkerhetsaspekten en mycket viktig del i detta för att skapa robusthet.

Källa: Ny Teknik

Avancerade attacker men enkelt att hitta förövaren

Mycket talar för att överbelastningsattackerna bestod av flera olika delar riktade till flera olika lager av internetstrukturen. Flera av de metoder som använts och de bestämda målen skapar tillsammans ett fingeravtryck som går att utreda enligt följande mall:

 • Gärningsmannen är fientligt inställd till ”judisk” media
 • Enligt ovanstående är gärningsmannen också mycket fientlig till invandring
 • Gärningsmannen är, som konsekvens av ovanstående, motståndare till andras yttrandefrihet
 • Gärningsmannen är mycket kunnig i hackarteknologi

Med andra ord, det finns bara mindre än en handfull personer i Sverige att leta bland varav den smartaste är en kvinna.

x

REDAKTÖREN

x

2 Kommentarer

Lägg till en kommentar
 1. Svensk etablerad media är för det första en affärsdrivande lögnfabrik och därför inte ett uttryck för någon som helst yttrandefrihet.

  Istället får man betrakta den så kallade ”attacken” mot media som ett fritt yttrande, fredligt dessutom, då det var elektronisk och ej vållade vare sig personskador eller materiell förstörelse.

  Att då kalla upphovsmannen till detta fredliga initiativ till protest för ”galning” och nästan terroristnär i sig ett uttryck för just den totalitära nolltolerans av samma slag som denna påstådda galning iställetnbeskylls för.

  /../

  Jan Fyhrholdt

 2. Jan Fyhrholdt:
  Svensk etablerad media är för det första en affärsdrivande lögnfabrik och därför inte ett uttryck för någon som helst yttrandefrihet.

  Det är yttrandefrihet att kunna ge ut en tidning och skriva vad man vill.

  Istället får man betrakta den så kallade ”attacken” mot media som ett fritt yttrande, fredligt dessutom, då det var elektronisk och ej vållade vare sig personskador eller materiell förstörelse.

  Nej, det är helt fel!
  Attacken försökte stoppa tidningar och det är raka motsatsen till yttrandefrihet.

  Att då kalla upphovsmannen till detta fredliga initiativ till protest för ”galning” och nästan terroristnär i sig ett uttryck för just den totalitära nolltolerans av samma slag som denna påstådda galning istället beskylls för.

  Ja, vi har nolltolerans mot ddos-attacker. Vi har själva blivit attackerade ett antal gånger då de vill tysta vårt fria ord. Det är bara galningar som gör sådant.

  /../

  Jan Fyhrholdt

  Jag kortade ner inlägget.

Lämna ett svar

Vi har ändrat på hur man citerar text. Orsaken är att det tidigare tillägget där man kunde citera har blivit för gammalt och är därmed en säkerhetsrisk. Vi testar med att man svarar på inlägg direkt under den man citerar.

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka Kommentar" GODKÄNNER ni nedanstående regler:
1. Svensk lag gäller
2. Netikett gäller (sök på Google).
Kommentarsfunktionen har en automatisk kontroll. Allt som inte godkänns skickas inte!

Mejladressen behöver inte fyllas i!