Yttrandefrihet på riktigt är också konsekvenser på riktigt
17 besökare inne senaste 30 min. Läs om vår integritetspolicy och cookies i menyn uppe till höger.

En Näthatdetektor på väg

Är det ett tidigt Aprilskämt

Nej, det är inget skämt.
En elektroingenjör tillika doktor i datavetenskap tillika doktor i matematik, Erik ­Cambria från Nanyangs teknologiska universitet i Singapore, höll ett föredrag under ett seminarium på samma universitet där han berättade att det är fullt möjligt med nya algoritmer utveckla programvara som enkelt kan känna igen texter. Programvaran kan också räkna ut om en postare är en potentiell näthatare.

Hur är det möjligt

Algortimen är en blandning mellan artificiell intelligens, maskininlärning, ­avancerad lingvistik, gradering av polaritet och känsloanalys, textinnehåll, begrepp och sammanhang mellan meningar. Mjukvaran skall alltså snabbt och enkelt kunna avgöra om det är en näthatare som postat eller om det är samma postare som postat under olika alias.

Kan hitta förövarens identitet

Med ett sådant datorprogram kan man hitta identiteten på en anonym postare  genom att leta på nätet efter texter med samma avtryck. Forskarna har testat ett program uppbyggt på detta vis på Twitter och med 80 procent säkerhet avgjort om den som postat är en potentiell näthatare i text där postaren ännu inte näthatat och kan dessutom hitta samma person som postat annat på andra platser med samma procentuella träffsäkerhet.

Trolldetektor

Forskarna själva kallar programvaran för trolldetektor och är helt säkra på att de skall kunna utveckla programvaran till att interagera. De säger vidare att programvaran skall kunna byggas in i webbtjänster som automatiskt dekterar och raderar näthat. Webbtjänster kan vara uppkopplingstjänster, privata webbplatser, nätverk och sociala medier. Professor Cambria och hans kolleger ­skriver menar att ”Don’t feed the trolls!” kommer att bli ”Don’t feel the trolls”.

Robert Aschberg

Aschberg skriver i Aftonbladet:

Men kom ihåg var ni läste det här först.

Jo, Robban, vi kommer i håg att det var här: Aftonbladet

 

redaktorglas/Redaktören

2 Kommentarer

Lägg till en kommentar
  1. Bra att några forskare kunde utveckla en riktig trollradar som känner av trollens skrivna inlägg.

  2. Radarn har hittat 08-stan som börjar på Hudd och slutar på inge 😀

Lämna ett svar

Vi har ändrat på hur man citerar text. Orsaken är att det tidigare tillägget där man kunde citera har blivit för gammalt och är därmed en säkerhetsrisk. Vi testar med att man svarar på inlägg direkt under den man citerar.

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka Kommentar" GODKÄNNER ni nedanstående regler:
1. Svensk lag gäller
2. Netikett gäller (sök på Google).
Kommentarsfunktionen har en automatisk kontroll. Allt som inte godkänns skickas inte!

Mejladressen behöver inte fyllas i!