Yttrandefrihet på riktigt är också konsekvenser på riktigt
64 besökare inne nu. Läs om vår integritetspolicy och cookies i menyn uppe till höger.

Flashback – Hur kan vi få tag på raderade inlägg

x

Många frågor blir det

Sedan vi började posta några raderade inlägg har vi fått ovanligt många frågor om detta. Den absolut mest förekommande fråga är:

Hur kan ni få tag på raderade inlägg från Flashback.

Så här går det till

Jo, det är så att alla inlägg som raderas finns också i ett cacheminne. Ett cacheminne är ett minne som lagerhåller en mängd uppgifter för att det snabbare skall kunna laddas in i webbläsaren. Exempelvis cachas det du läser när första besökaren är här därefter kommer var och en att få sina uppgifter till webbläsaren från cacheminnet. Uppgifterna cachas på i huvudsak tre sätt. Det första sättet är att det cachas i webbläsaren, det andra sättet är i webbutrymmes programvara  (om programvaran har sådan funktion) och det tredje sättet är att det cachas på servern. Vi hämtar de raderade inläggen från serverns cacheminne. Det minnet kommer normalt inte webbsidans ägare åt så det är näst intill omöjligt att med någon form av skyddskod förhindra nedladdning från det minnet. Man kan i och för sig lägga in en liten kodsnutt i roten på webbutrymmet som stänger av serverns cacheminne. Då sänks också hastigheten då allt i webbutrymmet måste renderas varje gång någon går in där. Tekniskt sett laddar vi ner alla postningar innan de kan läsas på Flashback och utan avtryck. Det finns alltså ingen möjlighet för moderatorer att förhindra något som postas från att kunna läsas senare.

Om vi gör exakt eller inte alls på beskrivet sätt vet ingen och kommer ingen att få reda på.

Forumkoden

Allt man kan se på en webbsida renderas (byggs upp) av en kod som servern kan köra. Den vanligaste koden på servrar idag är php-kod. php-koden kan inte webbläsaren köra utan det måste alltså ligga på en server. När php-koden startas av en webbläsare skapas html-filerna som webbläsaren kan läsa. Html-koden renderas alltså av varje webbläsare som surfar just där och lagras bara i surfarens dator. Html-koden som renderats av php-koden finns inte i webbutrymmet man surfar på. Detta förfarande tar en del tid. För att komma runt det problemet lagras html-koden, som webbläsarna skapat, i de olika cacheminnena. Det är serverns renderande av html-kod och annat som hackare utnyttjar när de hackar sig in. Man utnyttjar helt enkelt renderingen för att rendera meddelanden som kan innehålla de uppgifter som behövs för att ”ta sig in”. Databasen, som hackare nästan alltid vill åt, kommer man oftast åt genom säkerhetshål i serverns rendering.

Säkraste webbsidorna

De säkraste webbsidorna är de som helt eller nästan helt är uppbyggda med färdig html-kod. Man använder inte renderingen eller databasen alls. Html-koden renderas i själva webbläsaren och inte i servern. Färdig html-kod lagras aldrig i cacheminnena så även där är dörren stängd. Det finns alltså inget sätt att komma åt något på en sådan webbplats. Förslagna hackare kan i och för sig radera html-koden på servern men när man bygger en html-hemsida gör man det nästan undantagslöst i sin egen dator för att sedan laddas upp till webbutrymmet. En sönderhackad HTML-sida ersätts alltså snabbt och utan problem. Av den anledningen håller vi på att utveckla blogg-kod i ren html. Ingen databas behövs och inga hemliga uppgifter finns på servern, inget cacheminne används eller något annat som kan användas av hackare.

Vi har programutveckling i huset

Vi har det så bra förspänt att vi utvecklar datorprogram inom vår grupp, SIG-gruppen, själva. Programmen är väldigt sofistikerade, det vet undertecknad för det är undertecknad som utvecklar dem. Vi har utvecklat programvara åt företag och föreningar. Vi har fått förfrågningar under åren om jag inte skulle utveckla hackervertyg också. Hacking är något jag tycker väldigt illa om därför har jag alltid avstått från den typen av utveckling. Det finns dock gott om kod i min ”stängda kodlåda” som enkelt skulle kunna sättas ihop och kompileras till något som kan förorsaka underverk för en hackare.

Allt är lagligt

Det vi sysslar med är allt lagligt, vi överträder inte lagen på någon punkt. För att vara säker bollplankar jag med några jurister då och då om saken. Vad det gäller att ladda ner från andras webbplatser är allt lagligt att ladda ner som man kommer åt från en webbläsare utan inträngande hackerknep som har till syfte att tränga sig förbi ”stängda portar”. De postningar som ligger i servrarnas cacheminne används regelbundet av webbläsarna då servrarna styr trafiken dit i första hand. Alla som går in på en webbplats laddar ner det som syns i webbläsaren till sin dator. Ingen som ”går in på en webbsida” går till webbsidan mer än att snabbt ladda ner det som skall tittas på. Allt man gör på en webbsida gör man alltså lokalt i sin dator. Allt det som man gör lokalt på sin dator finns på datorn och det som webbläsaren laddat ner är juridiskt godkänt att ladda ner. I annat fall hade det varit omöjligt att surfa på nätet.

Vad mer kan vi skapa

Vi skulle kunna utveckla program som skapar konton på Flashback i hög omfattning, vi skulle kunna utveckla program som postar själva på Flashback i hög omfattning, vi skulle kunna utveckla program som lyfter gamla trådar till aktuella och mycket mer. Möjligen har vi dessa program redan!? En del frågar sig varför besöksantalet på Flashback är så högt tider på dygnet som folk normalt inte kan sitta och surfa. Vi ställer oss inte den frågan.

Observera

Vi har medvetet utelämnat tekniska formuleringar och steg i funktioner som skulle göra texten oläslig för den vanliga besökaren. Ni som vet hur det fungerar och hur det korrekt skall beskrivas behöver alltså inte påpeka detta i mejl till oss. Vi får tillräckligt med påpekanden om ditten och datten ändå. Vi är alltså fullt medvetna om att vi formulerat oss svepande med syftet att texten överhuvudtaget skall gå att läsa.

x

REDAKTÖREN

x

2 Kommentarer

Lägg till en kommentar
 1. Vill höra mer om det tekniska bakom detta.

  Låter som sci-fi. Me like. =]

    (QUOTE)

 2. Skrot Korn:
  Vill höra mer om det tekniska bakom detta.

  Låter som sci-fi. Me like. =]

  Ja, det är många som vill det.

    (QUOTE)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka Kommentar" GODKÄNNER ni nedanstående regler:
1. Svensk lag gäller
2. Netikett gäller (sök på Google).
Kommentarsfunktionen har en automatisk kontroll. Allt som inte godkänns skickas inte!

Mejladressen behöver inte fyllas i!