Yttrandefrihet på riktigt är också konsekvenser på riktigt
16 besökare inne senaste 30 min. Läs om vår integritetspolicy och cookies i menyn uppe till höger.

♦ Hamilkar – Kommer ni ihåg ”Refaat El-Sayed”, han med doktorshatten

Kommer ni ihåg ”Refaat El-Sayed”, han med doktorshatten

1985 blev han utnämnd till ”Årets Svensk” och hyllad i media som en framgångssaga efter att ha köpt flera läkemedelsbolag, där den mest kända var Fermenta, med extremt snabbt stigande aktievärde.

Plötsligt steg en viss Björn Gillberg in på arenan och ville se bevis för att Refaat El-Sayed har tagit en doktorsexamen i biokemi. När sanningen uppenbarade sig sjönk Refaat El-Sayed:s aktier som en sten och det lån han tagit för att kunna göra en affär med Volvo AB gick i stöpet. Där stod ”doktorn” utan hatt, med några miljarder i skulder och utan sitt Fermenta. Strax därefter upptäckte Fermentas revisorer omfattande oegentligheter och rena lögner inom Fermentas ekonomiska redovisning. Refaat dömdes till sex års fängelse för bokföringsbrott och brott mot insiderlagen.

Trots allt detta förblir Refaat El-Sayed bara känd genom lögnen om doktorshatten

Flashback har en professor som medlem. Till skillnad från Refaat har Flashbacks professor verkligen varit professor men sedan början på decenniet har han inte varit detta. Han har inte heller jobbat på Södertörns högskola sedan decenniets början. Ändå framträder Hamilkar som professor offentligt i media.

Professor Jan Böhme är inte någon professor men det är hans hatt och inget vi bryr oss om.

Jag vill passa på att ge Jan Böhme beröm för att han i ord varit väldigt bra mot min dotter på ett sätt som fått näthatet att tagga ner en aning. Jag och min familj tackar Böhme för detta innerligt innerligt. Tyvärr kommer Böhme ändå att hamna mitt i skottväxlingen i vår kamp mot näthatet och det beror på den enkla anledning att han är en moderator på Flashback och som moderator underlåter att radera sådant som skadar andra människor ända in i själen och för livet om de nu inte väljer att avsluta sitt liv tidigare.

redakto  /Redaktören

2 Kommentarer

Lägg till en kommentar
  1. Reefat El-Sayeds lögner blev en av årets nyhetstoff 1985, när han avslöjades att han hade ljugit om sin påstådda doktorsexamen, men det visade sig att han aldrig tagit läkarexamen vid Södertörns Högskola i Stockholm, och inte varit det affärssnille han har påstått. Många som följt nyheter om hans aktieköp trodde att han var miljardär, men det visade sig att han var helt ekonomisk utblottad och inte hade ett rött öre på kontot. Hur han kunde förvärva stora aktieposter i Fermenta, Volvo AB är en ren gåta.

  2. Refaat El-Sayeds stora misstag var att han förnekade det ganska många kände till eller anade, att han inte var doktor vid ett universitet i USA, som det stod i prospekt och årsredovisningar. Forskare i Uppsala, exempelvis på Pharmacia, visste det. Men det blev miljökämpen Björn Gillberg, handledare åt El-Sayed en gång i tiden, som avslöjade bluffen i sin tidning Miljö & Framtid. Som forskare nådde Gillberg aldrig några framgångar. En misslyckad forskare avslöjade alltså en annan misslyckad forskare.
    http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article2579424.ece

Lämna ett svar

Vi har ändrat på hur man citerar text. Orsaken är att det tidigare tillägget där man kunde citera har blivit för gammalt och är därmed en säkerhetsrisk. Vi testar med att man svarar på inlägg direkt under den man citerar.

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka Kommentar" GODKÄNNER ni nedanstående regler:
1. Svensk lag gäller
2. Netikett gäller (sök på Google).
Kommentarsfunktionen har en automatisk kontroll. Allt som inte godkänns skickas inte!

Mejladressen behöver inte fyllas i!