Yttrandefrihet på riktigt är också konsekvenser på riktigt
36 besökare inne senaste 30 min. Läs om vår integritetspolicy och cookies i menyn uppe till höger.

IT-center mot näthat skall skapas

IT-brottcenter mot näthat

I en intervju på radions kanal P4 till Eric Blix säger Rikspolischefen Dan Eliasson att polisen skall skapa nytt IT-center mot näthat och mot det ökande hotet mot yttrandefriheten. Det han tänker på i yttrandefrågan är främst de religiösa grupperna som inte kan verka fritt utan att riskera våldshandlingar men också enskilda som av olika anledningar inte kan verka i samhället som exempelvis individer som känner sig hindrad att utöva yttrandefriheten.

Näthatet begränsar yttrandefriheten

Näthatet kan begränsa yttrandefriheten i så måtto att de som blivit näthatade inte längre vågar nyttja sin rätt till yttandefrihet. De som mest av alla utnyttjar yttrandefriheten till långt över gränsen för vad den ursprungligen var tänkt för begränsar alltså yttrandefriheten för andra.

Utesluter inte nya lagar

När de jobbat med det nya IT-brottscentret kan det bli så att förslag till lagändringar kan inkomma. Men Eliasson betonar att det kan ta tid.

Fördjupa sammarbeta med andra länder

Det är ett problem att polisen inte får ut uppgifter från webbplatser som ligger i vissa länder. För att råda bot på det avser Eliasson att inleda och/eller fördjupa sammarbetet med andra länder. Det skall syfta till att enkelt och snabbt få ut de uppgifter de önskar.

Äntligen börjar det ge resultat

Det står helt klart att de senaste årens debatt nu ger resultat. Vi får hoppas de jobbar fort på detta så att vi som lever idag får se resultatet av deras arbete.

Äntligen börjar det ljusna

 

redaktorglas/Redaktören

 

 

 

 

2 Kommentarer

Lägg till en kommentar
  1. Med djupare samarbete mellan ländernas polismyndigheter, så skulle man kunna spåra upp användare som trollar rätt friskt på nätet med hat och hot. Sen skulle det också kunna bidra till att stänga ner och stoppa de skrämmande avarterna av diskussionsforumsidor och bloggar som håller på med kriminella aktiviteter, och näthat i form av trakasserier, hot, förtal, uthängning av personuppgifter, osv osv samt forumsidor och bloggar som uppviglar till terrorattacker och omstörtande verksamhet.

  2. Gubbtjyven i H******e kommer inte gilla det! =)

Lämna ett svar

Vi har ändrat på hur man citerar text. Orsaken är att det tidigare tillägget där man kunde citera har blivit för gammalt och är därmed en säkerhetsrisk. Vi testar med att man svarar på inlägg direkt under den man citerar.

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka Kommentar" GODKÄNNER ni nedanstående regler:
1. Svensk lag gäller
2. Netikett gäller (sök på Google).
Kommentarsfunktionen har en automatisk kontroll. Allt som inte godkänns skickas inte!

Mejladressen behöver inte fyllas i!