Yttrandefrihet på riktigt är också konsekvenser på riktigt
19 besökare inne senaste 30 min. Läs om vår integritetspolicy och cookies i menyn uppe till höger.

Någon annan satt vid datorn eller konsten att åka fast för dataintrång

Ertappad vid intrång

När en datorbrottsling blir ertappad för att begå brott på nätet har de lärt sig att säga ”någon annan satt vid datorn”.

Rättsvårdande myndigheter börjar lära sig

Några rättsfall på senare tid har visat att våra rättsvårdande myndigheter har börjat så smått att inte tro på de uppgifterna. När 13 åringen tog sitt liv efter att ha blivit trängd till det av en utövande pedofil på nätet, menade pedofilen att någon annan använt hans dator. Polisen hade inga bevis för att det inte kunde vara så ändå dömdes mannen för att vara den som använt datorn.

Gottfrid Svartholm Warg

Nu senast var det Gottfrid Svartholm Warg, grundaren till The Pirate Bay, som påstod att hans dator var fjärrstyrd av någon annan som var den skyldige till att ha hackat sig in i polisregister via CSC:s system. Experter som tittat på hans dator säger att det Warg påstår kan faktiskt ha hänt. Men domstolen dömde ändå Warg för brottet helt nyligen.

Dömde en person för medhjälp utan att han var med på intrånget

Domstolen gick ett steg längre och dömde en person som medhjälpare till intrången som Warg dömdes för. Det killen gjort för att bli dömd är att på en diskussionspats, för dataintrång, varit med och diskuterat hur man kan hacka CSC:s system. Killen var inte med och hackade systemet utan han bara var med och diskuterade hur det kan göras, kom med tips osv.

x

Diskusionsdeltagare på Flashback kan dömas för medhjälp till intrång

Detta visar att det räcker med att diskutera hur intrång kan gå till för att kunna bli dömd om någon hackar den sajt som avhandlas. På Flashback har ett stort antal personer diskuterat hur man kan hacka sajter och där flera dessutom verkligen varit med och hackat dessa sajter. I en annan tråd diskuterades hur man skulle kunna hacka ett par mailkonton som sedemera också hackades. Det skulle alltså innebära att alla de som bara var med och diskuterade hackandet faktiskt skulle kunna dömas för intrångsbrott.

Vi har identiteter på hackare

Nu råkar det vara så att vi har identiteterna på de flesta av dem som var med och diskuterade intrång på mailkontona och lite längre fram kommer vi att ha identiteterna på flera av dem som diskuterar intrång och som lagt upp hackade och stulna databaser på Flashback.

Man behöver alltså inte hacka själv för att bli åtalad för intrång, det räcker med att ha deltagit i diskusioner där detta avhandlas.

 

 

redaktorglas

 

 

/Redaktören

 

x

3 Kommentarer

Lägg till en kommentar
 1. stora pengar inblandade med gottfrid
  hacka en nättidning lr nåra hotmail konton får tyvr inge större konsekvenser för ’hackarna’
  diskussion av intrång imho bör vara 100 procent laglig

 2. Riane:
  stora pengar inblandade med gottfrid
  hacka en nättidning lr nåra hotmail konton får tyvr inge större konsekvenser för ‘hackarna’
  diskussion av intrång imho bör vara 100 procent laglig
  xx

  Dessvärre, och bevisligen, åkte en fast för att just ha diskuterat intrång.

 3. Jag gillar anakata, hoppas det går bra för honom framöver. Han ville mest väl så som jag kände honom.

Lämna ett svar

Vi har ändrat på hur man citerar text. Orsaken är att det tidigare tillägget där man kunde citera har blivit för gammalt och är därmed en säkerhetsrisk. Vi testar med att man svarar på inlägg direkt under den man citerar.

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka Kommentar" GODKÄNNER ni nedanstående regler:
1. Svensk lag gäller
2. Netikett gäller (sök på Google).
Kommentarsfunktionen har en automatisk kontroll. Allt som inte godkänns skickas inte!

Mejladressen behöver inte fyllas i!