Yttrandefrihet på riktigt är också konsekvenser på riktigt

16 besökare inne nu. Läs om vår integritetspolicy och cookies i menyn uppe till höger.

Offentliga handlingar – tillåtet att diskutera

ifolkets.intre.se

Offentliga handlingar – tillåtet att diskutera, vi tänker naturligtvis på offentliga handlingar som innehåller olika beskrivningar av personer med personuppgifter. Det handlar då mest om brottsutredningar (FU eller FUP) och domstolars olika domar och liknande. Eftersom det pågår diskussioner ute på nätet i stor omfattning om innehållet i dessa dokument och att de som diskuterar gör detta i vetskapen att offentliga handlingar får man diskutera öppet för de är ju just offentliga. Man lägger frikostigt ut delar av innehållen på nätet ur dessa offentliga dokument och personuppgifter tycks vara det mest populära att lägga ut.

Offentlighetsprincipen

I Sverige och i de flesta andra länder är dokument skapade av myndigheter ofta offentliga. Tanken är att i en demokrati skall alla kunna utöva medborgerlig kontroll över myndigheternas agerande och deras förehavande. Orsaken är att ingen skall kunna undanhålla uppgifter för folket som i sin förlängning till och med kan leda till en statskupp eller andra av folket ogillande åtgärder. Sverige är det land som i praktiken har den största transparensen och flest dokument offentliga. Dock finns det några länder som också tvingar vissa privata dokument att vara offentliga. Vi var tidiga med offentlighetsprincipen,  redan år 1766 beslutades om en viss offentlighet:

Till främjande av ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning skall varje svensk medborgare ha rätt att taga del av allmänna handlingar

Läs mer här: Wikipedia

Tillhandahålla offentliga handlingar

Ute på nätet finns det en hel del som tillhandahåller offentliga handlingar åt var och en som vill ta del av innehållet. Det är inte per automatik tillåtet. Bara de med utgivningsbevis på sin databas kan tillhandahålla sådana dokument. Enligt nya lagen om personuppgifter, Personuppgiftslagen eller GDPR, krävs samtycke av den det gäller för att personuppgifter skall kunna göras offentliga:

Företag och organisationer har skyldighet att bevisa vem som lämnat samtycke till vad och när. De som är registrerade ska kunna ta tillbaka sitt samtycke och har även rätt att bli glömda.

Ett giltigt samtycke ska vara tydligt formulerat och enkelt att förstå. Samtycken ska samlas in separat för varje syfte och ge individen möjlighet att tacka nej. Det kan bli väldigt dyrt att inte ha giltiga samtycken, då vitet kan vara upp till 4 % av koncernens årsomsättning.

De flesta som lägger ut offentliga dokument har nästan aldrig fått samtycke av de personer som dessa dokument innehåller. Det är alltså inte tillåtet för vem som helst att lägga ut dokument på nätet som innehåller personuppgifter och det är definitivt inte alls tillåtet att lägga ut andras personuppgifter. Detta gäller alltså olika elektroniska mötesplatser (som ex.vis Flashback), bloggar, hemsidor och andra platser där personuppgifter kan läggas upp. Om personuppgifter ändå lagts ut på nätet har den drabbade rätt att få detta avlägsnat. Straffen för att inte följa dessa lagar är dryga om nu inte vårt rättsväsende återigen fegar ur. De med utgivningsbevis kan lägga ut och tillhandahålla sådana uppgifter utan att fråga den det gäller om det är ett synnerligen berättigat intresse. Källa: samtyck.se. Känsliga personuppgifter är enligt lag definitivt förbjudet att lägga ut någonstans:

Uppgifter som avslöjar ras eller etniskt ursprung, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse, medlemskap i fackförening samt personuppgifter som rör hälsa eller sexualliv.

Före GDPR

Även före den nya lagen var det förbjudet att lägga ut personuppgifter om det var kränkande för den drabbade. De som postar på exempelvis forumet Flashback tror de har eller hade rätten att lägga ut sådana uppgifter hur som helst men det är eller var definitivt fel. 1998 dömdes Jan Axelsson, Flashbacks ägare, för förtal av Stockholms tingsrätt, för att ha spridit uppgifter ägnade att väcka andras missaktning. Det gjorde han i sin tidning flashback.se som har utgivningsbevis och uppgifterna fanns i offentliga dokument som var och en kan ta del av ändå fälldes han för förtal. Forumet Flashback har inget utgivningsbevis som skyddar postarna därför skall det vara lättare att fälla dem för att ha spridit uppgifter ägnade att väcka andras missaktning oavsett om uppgifterna är offentliga eller inte. Det hela försvåras dock av de märkliga reglerna om att man måste driva sådana fall själv i domstol och vem kan det?
Men det är och har alltid varit olagligt att sprida uppgifter ägnade att väcka andras missaktning genom att lägga ut offentliga handlingar eller genom att hänvisa till dem.

REDAKTIONEN

Uppdaterad: 2018-08-05 — 11:30

12 Kommentarer

Lägg till en kommentar
  1. Har admin dömts för att kallat folk för pedofil?
    Det var intressanta uppgifter och då borde ju admin på Flashback fatta att det är olagligt att hänga ut folk och påstå de begått brott vare sig det är sant eller inte. Men på Flashback har han i alla år sagt att det inte är ett brott. En sådan pajas!!!

      (QUOTE)

  2. Kudu:
    Har admin dömts för att kallat folk för pedofil?
    Det var intressanta uppgifter och då borde ju admin på Flashback fatta att det är olagligt att hänga ut folk och påstå de begått brott vare sig det är sant eller inte. Men på Flashback har han i alla år sagt att det inte är ett brott. En sådan pajas!!!

    Ja, du har helt rätt!

      (QUOTE)

  3. Men om en dom är offentlig får man väl tala om det på ett forum. Jag har sett tidningar som skriver om folk i domar. Jag skriver ofta om domar på flashback, tror knappast det är förbjudet. Ni har gruvligt fel på den punkten.

      (QUOTE)

  4. Ni är helt knäppa som tror man inte får tala på nätet om sådant som är offentligt, Det har jag gjort i åratal. När ett brott avhandlas måste man ju nämna brottslingarna vid namn annars vet ju ingen vem man talar om. Gör om gör rätt!!

      (QUOTE)

  5. Ni är censurmästare. Har skrivit minst 10 kommentarer, ingen av dem godkändes. Är det så ni vill ha samhället?

      (QUOTE)

  6. Edit Person:
    Men om en dom är offentlig får man väl tala om det på ett forum. Jag har sett tidningar som skriver om folk i domar. Jag skriver ofta om domar på flashback, tror knappast det är förbjudet. Ni har gruvligt fel på den punkten.

    Nej, vi har inte fel. Det finns ett HD prejudikat där två på en skola skrev ett skolarbete om kriminalitet. De hänvisade till en advokat som dömdes och avtjänade sitt straff. De nämnde han vid namn i sitt skolarbete. Högst 100 personer tog del av innehållet men de båda dömdes ändå att betala 24.000kr i skadestånd till advokaten. Det som fällde avgörandet var 5 punkter rätten plockat ut ur dokumentet:

    – Ekobrottsling

    – Maffians bankir

    – Första klassens duperare

    – Bedragit

    – i teorin kan sägas vara något annat än kriminell sedan tidig ålder

    – kriminella banan började i de sena tonåren.

    – Belief handlar bland annat om att visa respekt för lagen och tydligen har han aldrig gjort det.

    – Lagydighet är ett ord som inte existerar i hans vokabulär

    Ovanstående kostade alltså 24.000 kr att skriva som mindre än 100 personer läst. Det är alltså inte tillåtet att skriva offentligt om personer ur offentliga dokument!!

      (QUOTE)

  7. Pkhater:
    Ni är helt knäppa som tror man inte får tala på nätet om sådant som är offentligt, Det har jag gjort i åratal. När ett brott avhandlas måste man ju nämna brottslingarna vid namn annars vet ju ingen vem man talar om. Gör om gör rätt!!

    Läst kommentarerna här ovan så ser du att det kan stå en personer mycket pengar att skriva om dömda osv ur offentliga dokument. Det kan också utgöra förtal att länka till sådana dokument.

      (QUOTE)

  8. Seriöst:
    Ni är censurmästare. Har skrivit minst 10 kommentarer, ingen av dem godkändes. Är det så ni vill ha samhället?

    Vi har svartlistat svärord och ord som kan vara kränkande.
    Ja, det är så vill vill ha samhället, dvs fritt från kränkningar och fula tillmälen mot varandra.

      (QUOTE)

  9. Hej!

    Om man lägger upp t.ex. en dom på https://minfil.com/ är man själv ansvarig då? Eller får det stå för MinFil? Brukar dela domar på alla möjliga ställen, men vill veta om det är olagligt att lägga upp själv?

      (QUOTE)

  10. Richard:
    Hej!

    Om man lägger upp t.ex. en dom på https://minfil.com/ är man själv ansvarig då? Eller får det stå för MinFil? Brukar dela domar på alla möjliga ställen, men vill veta om det är olagligt att lägga upp själv?

    Det är den som lägger upp domarna som är ansvarig för det.
    Dokumentsajterna har dock också ett ansvar enligt de nya lagarna. Genom att dessa dokument ligger där hanterar de personuppgifter. Det innebär att de måste ta bort sådant om personer som ingår i dokumenten ber om det. Minfil som ägs eller skapades av samma ägare/skapare som The Pirate Bay är det dock svårt att få tag på och de är inte särskilt pigga på att följa lagar.

    Vårt råd till dig är att du plockar bort filerna eftersom du inte är anonym, du kan råka ut för stämningar av de som är drabbade.

      (QUOTE)

  11. Har själv vid flera tillfällen upptäckt att många medlemmar på Flashback via Minfil lägger upp diverse förundersökningsprotokoll och domstolsprotokoll ,och oftast så går det länkar som härrör sig till Minfil där folk kan bläddra upp förundersökningsprotokoll och domstolsprotokoll.Myndigheterna borde bli mer nyfikna på just sajten Minfil där flera medlemmar på Flashback använder för att lägga upp förundersökningsprotokoll och domstolsprotokoll som härrör sig till flera olika kriminalfall.

      (QUOTE)

  12. spion:
    Har själv vid flera tillfällen upptäckt att många medlemmar på Flashback via Minfil lägger upp diverse förundersökningsprotokoll och domstolsprotokoll ,och oftast så går det länkar som härrör sig till Minfil där folk kan bläddra upp förundersökningsprotokoll och domstolsprotokoll.Myndigheterna borde bli mer nyfikna på just sajten Minfil där flera medlemmar på Flashback använder för att lägga upp förundersökningsprotokoll och domstolsprotokoll som härrör sig till flera olika kriminalfall.

    Minfil skapades av samma personer som skapade The Pirate Bay och jag tror de äger sajten fortfarande. De är så kallat nätrebeller som anser sig kunna skita i allt. Myndigheterna lär nog få problem med att få bort den om de vill.

      (QUOTE)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka Kommentar" GODKÄNNER ni nedanstående regler:
1. Svensk lag gäller
2. Netikett gäller (sök på Google).
Kommentarsfunktionen har en automatisk kontroll. Allt som inte godkänns skickas inte!

Mejladressen behöver inte fyllas i!

Ut sementem feceris, ita metes

FN:s mänskliga rättigheter Artikel 12
Ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens och inte heller för angrepp på sin heder eller sitt anseende. Var och en har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden och angrepp.

………………………..

De som fått sina liv förstörda eller tagit sina liv på grund av uthängningar och förtal kommer att bli Jan Axelssons historiska minne av sajten Flashback.
Upphovrätten © till allt material i "I folkets intresse" ägs av "I folkets intresse". Upphovrätten © till bilder ägs av upphovsmakaren till bilden. Inlägg från Flashback (bilder eller text) är copyleft.