Yttrandefrihet på riktigt är också konsekvenser på riktigt
21 besökare inne senaste 30 min. Läs om vår integritetspolicy och cookies i menyn uppe till höger.

Öppet brev till Anders Thornberg om hatbrotten

Ett mycket bra initiativ har dykt upp. Ett  öppet brev till nya rikspolischefen Anders Thornberg. Man ombeds att skriva under ett upprop om att rättsväsendet inte skall vara så undfallande mot dårarna på nätet. Fullt riktigt konstateras:

Men, det finns ett fjärde område som förtjänar hög prioritet: hatbrotten. Vi är många som med växande oro sett hur denna slags brottslighet spridit sig och vi är många som undrar över vad som tycks vara handfallenhet eller möjligen ointresse från polisens sida.

Påpekandet av brister är en fullträff:

Inget nämns av Morgan Johansson om problematiken med inhemsk terrorism riktad mot asylsökande och inget nämns om trakasserier i sociala medier eller om den otrygghet många svenskar känner

Precis som vi under flera år skrikit oss hesa om:

Krafttag behövs mot näthatet och mot övriga hat- och terroristbrott. Naturligtvis rör sig detta om en stor samhällsutmaning som måste involvera fler än polisen, men polisen har en viktig roll. Trots tidigare regeringsdirektiv om att hatbrotten skulle prioriteras polisiärt tycks inte mycket ha hänt.

Det har redan blivit en normalisering att näthata så informationen är välkommen:

Liksom i fallet med våldtäktsbrotten är brottsuppklarningen fortsatt låg. Nedlagda anmälningar förefaller vara regel. Spaning på nätet för att fånga upp hets mot folkgrupp (ett brott med fängelse i straffskalan) tycks enbart förekomma i undantagsfall. Många utsatta vittnar om att det känns hopplöst och krångligt att anmäla. Vi ligger sammantaget farligt nära en normalisering av hatbrotten.

Sannerligen krävs mer kunnande men framför allt krävs att den medvetna oförståelsen mot hatbrott raderas bort från våra rättsvårdande myndigheter:

Vad gäller hatbrotten är det omvittnat att polisen skulle kunna bli bättre på att fastställa identiteter och på att säkra bevis, i utemiljön så väl som på nätet. Polisen behöver ökad teknisk kunskap men också en djupare kännedom om aktörer, nätverk och hatspråkbruk.

Vi börjar undra i hur många år till vi skall behöva tjata om detta:

Det är inte rimligt att överlåta spanings- och delar av utredningsverksamheten på nätet till brottsoffren själva

I samma mening som ovan tar författaren upp Expo, Juridikfronten och Näthatsgranskaren som de enda som gör något. Sanningen är att de inte gör ett enda dugg möjligen förutom ”Näthatsgranskaren” som regelmässigt polisanmäler hatbrott (som lika regelmässigt läggs ner). Det är tråkigt att inte de dussintal grupper/personer som verkligen gör något mot hatbrotten inte nämns. Vi gissar att det beror på avsaknaden av respekt för organisationer med icke akademiskt inslag i verksamheten. Trots denna fatala miss är initiativet mycket bra.

Här en fullträff och samma frågeställning vi skickat till myndigheter hundratals gånger (utan någonsin få svar):

Det är heller inte rimligt med den slags uppgivenhet som idag tycks prägla delar av poliskåren. Jaha, servern ligger i Irland? I USA? Nej, men då går det inte att utreda. Varför inte då?

Svenskar begår via nätet brott i Sverige med svenska medborgare som brottsoffer. Så varför ge upp bara för att servern ligger utomlands (ibland i ett annat EU-land)? I många fall rör det sig dessutom om kriminella i gränsöverskridande nätverk med trådar till till exempel Ryssland, USA och andra EU-länder.

Finalen i dokumentet är helt rätt:

Att polisen inte ingriper tillräckligt mot hatbrotten skapar otrygghet och stärker våldsbejakande extremister och terrorister. Det är på sådana vägar som demokratin undermineras.

Vi uppmanar alla våra läsare att skriva under uppropet, det görs på höger sida om den fullständiga texten i länken nedan:

Upprop till staten att göra något mot hatbrotten på nätet

REDAKTIONEN

8 Kommentarer

Lägg till en kommentar
 1. Svenska myndigheterna har faktiskt en stor skyldighet att vidta åtgärder för att få ett stopp på hatbrott,terrorbrott,och övriga brott som sker på nätet.Slut på daltandet med kriminella figurer och inavlade gangstertroll som gör livet till ett rent helvete för vanligt seriöst folk.

    [SVARA]

 2. spion:
  Svenska myndigheterna har faktiskt en stor skyldighet att vidta åtgärder för att få ett stopp på hatbrott,terrorbrott,och övriga brott som sker på nätet.Slut på daltandet med kriminella figurer och inavlade gangstertroll som gör livet till ett rent helvete för vanligt seriöst folk.

  Ja, och tills nu och en tid fram bryter Sverige mot de mänskliga rättigheterna enligt FN.

  FN:s mänskliga rättigheter Artikel 12
  Ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens och inte heller för angrepp på sin heder eller sitt anseende. Var och en har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden och angrepp.

    [SVARA]

 3. Ni gör ett jävligt bra jobb, tack för att ni lägger ner er tid på sådant här. Det borde fler göra!

    [SVARA]

 4. Ergus:
  Ni gör ett jävligt bra jobb, tack för att ni lägger ner er tid på sådant här. Det borde fler göra!

  TACK!
  Beröm är kryddan!

    [SVARA]

 5. Om fler kunde engagera sig lika bra som ni gör här inne så skulle problemet med nätbrott,och hat samt terror via nätet försvinna och då skulle nätkulturen bli mycket bättre.

    [SVARA]

 6. Då hoppas jag på att Anders Thornberg som är ny chef för Rikspolisstyrelsen i Stockholm ser till att införa nya rutiner och anställa mer folk till polisen och domstolarna för att man ska på ett mer effektivare sätt klara upp brott, och det gäller också nätbrott som har blivit ett stort problem.Där borde polisen och domstolarna bli mycket bättre på att klara upp nätbrott och lagföra personer som ligger bakom nätbrott för oftast så har man lagt ner minst 50 procent av anmälningar och utredningar som gäller nätbrott ,och att man borde ha mer stenhård koll på vad som skrivs och postas på samtliga forumsidor och bloggar och sociala medier oavsett om dessa är hostade på Svenska eller utländska servrar.

    [SVARA]

 7. spion:
  Om fler kunde engagera sig lika bra som ni gör här inne så skulle problemet med nätbrott,och hat samt terror via nätet försvinna och då skulle nätkulturen bli mycket bättre.

  Håller definitivt med dig!

    [SVARA]

 8. spion:
  Då hoppas jag på att Anders Thornberg som är ny chef för Rikspolisstyrelsen i Stockholm ser till att införa nya rutiner och anställa mer folk till polisen och domstolarna för att man ska på ett mer effektivare sätt klara upp brott, och det gäller också nätbrott som har blivit ett stort problem.Där borde polisen och domstolarna bli mycket bättre på att klara upp nätbrott och lagföra personer som ligger bakom nätbrott för oftast så har man lagt ner minst 50 procent av anmälningar och utredningar som gäller nätbrott ,och att man borde ha mer stenhård koll på vad som skrivs och postas på samtliga forumsidor och bloggar och sociala medier oavsett om dessa är hostade på Svenska eller utländska servrar.

  Ja, men alla förtalsbrott läggs ner därför att polis får inte utreda sådana brott och åklagare får inte åtala. Enligt förtalslagens förord skall den som utsatts för förtal själv utreda och sedan driva domstolsprocessen som en åklagare, vem klarar det?

    [SVARA]

Lämna ett svar

- För att "quote" en valfri kommentar klicka på texten [SVARA] i kommentaren
- För att "quote" en utvald text i en valfri kommentar markera texten och klicka sedan [SVARA]

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka Kommentar" GODKÄNNER ni nedanstående regler:
1. Svensk lag gäller
2. Netikett gäller (sök på Google).
Kommentarsfunktionen har en automatisk kontroll. Allt som inte godkänns skickas inte!

Mejladressen behöver inte fyllas i!