Yttrandefrihet på riktigt är också konsekvenser på riktigt
9 besökare inne senaste 30 min. Läs om vår integritetspolicy och cookies i menyn uppe till höger.

PRESENTATIONER

Vi har under några år presenterat anonyma här. Vi länkade till en upplysningssajt där man kunde se vilka de var. Det har varit oerhört effektivt mot  näthatet. Men nu ändrar vi på det och visar istället att vi vet vem det är. Nackdelen med att länka till en upplysningssajt är att vi efter det inte kan skriva om dem. Det kan utgöra förtal att visa vad dessa skriver fast det är deras egna texter, det är märkligt men så ser lagen ut. Alla kan göra fel, vi också. Om någon hittar ett sådant fel kan ni meddela oss det. Till skillnad från exempelvis Flashback ändrar vi felaktigheter. Kontakta oss anonymt här.
Om någon av de alias vi lagt ut är detsamma som ett riktigt befintligt namn som det finns mycket få av kan ni meddela oss för då tar vi bort det så att inte den personen pekas ut. Kontakta oss anonymt här.

Bilderna vi lade ut tidigare fyllde ingen funktion så vi tar bort dem och lägger i stället in experternas tips på hur man gör mot näthatare och andra som hänger ut näthatare. Vi har dock valt att lägga ut alias för att visa att alla går att hitta.

Psykologen Angela Ahola:
Enligt Angela Ahola är det viktigt att som utomstående eller drabbad markera så tydligt man kan.
– Se till att hitta stöd och prata med folk. Häng ut dem. Anmäl dem, om det kan anmälas rent juridiskt. Men ta plats och säg ifrån, i stället för att bara svälja skiten. Man måste vara stenhård, säger hon.
– Det handlar om människor med problem, ibland med djupa personlighetsstörningar. Vi kan inte sitta och vänta och hoppas att det kommer ordna sig av sig själv.
Expressen

 


Polisen hänger ut sina näthatare på internet:
En polis i västra Sverige tröttnade på en person som kommenterade negativt på hennes stora Instagram-konto. Då bestämde hon sig för att hänga ut personen med texten ”en del människor är så låga i sin intelligens att de förtjänar att hängas ut”.
Expressen

 


Facebooksidan ”Snubbarna” hänger ut näthatarna:
Facebooksidan Snubbarna har på kort tid fått över 30 000 följare. På sidan visas sexistiska, rasistiska och våldsinriktade nätinlägg och hot från män till kvinnor upp – med namn och bild på männen.
Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt:
avsikten är ju att hänga ut de här männen som har gjort så här, som en sorts hämnd tillbaka igen. Det är mycket som talar för att det ändå är försvarligt med tanke på det männen har gjort
ETC

 


Hon slår tillbaka mot näthatarna:
För Jenny Bengtsson, krönikör, fackordförande och vänsterpartist har angreppen på nätet blivit vardag. Nu slår hon tillbaka på sin blogg med ett 50-tal skärmdumpar där näthatarna hängs ut med namn.
– Jag undrar om det går att värja sig. Det ena är att man tystnar, vilket inte är en oacceptabel väg. Det andra är att man fortsätter men att vi pratar om det. En psykolog sa i Metro att man borde lägga locket på, men jag håller inte alls med. Det är då man knäcks, när man måste bära det själv. Om man istället plockar ut alla de här människorna i dagsljuset och pratar om det, kanske det visar att man inte accepterar det här.
ETC

 


Hon hänger ut sina näthatare: ”De ska fan inte få göra det anonymt”:
Regelbundet får Jenny Bengtsson motta hot om våldtäkt, hembesök och att hennes barn borde ”omhändertas”. Nu har hon hängt ut näthatarna på sin blogg, i ett inlägg som hon beskriver som terapi.
– Nu har jag varit inne i det så länge att jag kommit till en punkt där det börjar påverka mig psykiskt. Jag känner att jag var tvungen att hantera det på något sätt.
Metro

 


Aftonbladet börjar hänga ut Flashbackanvändare:
Det handlar i stort sett uteslutande om personer som arbetar på någon slags tjänstemannaposition och använt Flashback för att sprida rasistiska åsikter som nu har hängts ut med både namn och bild av Aftonbladet.
Aftonbladets chefredaktör Jan Helin säger till Dagens Media:
En jurist som avlönas av parlamentet tycker vi har en såpass offentlig tjänst att publiceringen är skälig”.
Feber

 


På ett Instagramkonto hänger hon ut dem:
Att vara kvinnlig idrottsstjärna i dag innebär tyvärr också att sexuella trakasserier och nätmobbning blir vardag. Det är något som handbollsspelaren Linnéa Claeson i Skuru IK är väl medveten om.
– De skickar penisbilder, skriver att jag är sexig i korta shorts och att damhandboll är bra att runka till, säger Claeson till sajten Kit.
För ett par år sedan startade hon Instagramkontot ”Assholes online” där hon hänger ut alla män som skickar sexuella inviter, penisbilder och andra påträngande meddelanden till henne.
För att slå tillbaka mot männen har hon bland annat skickat kopior på bilderna och meddelandena till männens flickvänner, familjer och arbetsgivare.
ELLE

 


Med detta sagt tycker jag att det ”PW” och Almen Bibic har gjort, lagt ut en skärmdump på otrevliga meddelanden, är helt rätt. Man ska inte få bete sig hur som helst i skydd av tangentbordet. I ”PW”:s fall maskade han efternamnet, men lämnade förnamn och profilbild kvar. Rätt. På så sätt hänger han inte ut denna människa, som vi väl alla kan vara överens om inte mår bra, till den stora massan. Men han lämnar tillräckligt mycket info för att personen ifråga kommer bli igenkänd av sin omgivning och nog har stor anledning att fundera över om han inte borde sjukanmäla sig i veckan och ligga kvar under täcket och skämmas istället.
Henrik Skoklund


Många vänner bloggar och vissar är större än andra men nu är cirkusen kring mina vänner Sköld och Läckberg uppe där Camilla valde att hänga ut några haters som öppet hatar på hennes instagram och helt rätt! Ut med dom och låt de smaka på sin medicin.  Har lite hot på fb som jag spårat från fakeprofiler som jag skulle vilja bomba ut också där jag har namn på personerna.  Näthatare ska visas!
adhdpappan


Ta reda på deras IP-nummer och häng ut dem är rätt effektfullt…
Martin Johansson


Häng ut rasisterna
Anne Ramberg


 

x

 

  •   
  •