Yttrandefrihet på riktigt är också konsekvenser på riktigt
18 besökare inne senaste 30 min. Läs om vår integritetspolicy och cookies i menyn uppe till höger.

Programutveckling i jakten på näthatare

vic20Commodore Vic20

Jag är programmerare och har utvecklat ett antal program genom åren. Jag började programmera på Commodore Vic20 1982 och tog året efter steget upp till den betydligt kraftfullare Commodore 64…

 

 

c64Commodore 64

…Commodore 64 hade en datakapacitet på samma nivå som NASA:s månlandare. Idag undrar man hur de vågade skicka folk till månen förlitandes på en dator med endast 20kb ROM samt 64 kb RAM  i minneskapacitet och med en processorhastighet på ungefär 1 Mhz. Trots den lilla kapaciteten en C64 hade var det ändå en grym maskin som faktiskt används fortfarande. Dessa datorer lärde jag mig att programmera på.

x

Jag använde Basic

Jag använde de inbyggda basicspråken, till ovanstående datorer, och orsaken till att jag började programmera var att ett av de medföljande spelen hade en irriterande bugg. Jag ändrade i programkoden och upptäckte att inte bara buggen ändardes utan hela spelet förändrades. När jag var klar hade spelet ännu fler buggar… Nå, med tiden kom jag underfund med hur det fungerar och började koda nyttoprogram. Jag har för mig att det blev uppåt 75 program när jag var klar med dessa datorer.

amigaDen stor drömen

1986 tog jag steget upp till ”den stor drömen”. Jo, jag talar om Amiga 500. Först ville jag inte köpa denna maskin då den kostade som en mindre bil. Men barnen tryckte på och till slut gav vi efter. Jag kan utan omsvep säga att det var den bästa dator jag använt och i många stycken slår även dagens datorer. Det var den datorn som satte dagens standard. Amiga var först med särskilt grafikkort och med särskilt ljudkort. Den var först med att använda mus i större utsträckning, den hade nya moderna disketter och den kunde mycket enkelt förses med hårddisk, som några få av en hel flora av exempel för denna mirakelmaskin. Jag tror dock att den omedelbara orsaken till Amigan:s framgång beror på att man kunde använda en vanlig teve som bildskärm. På den tiden kostade en datorskärm ordentligt med pengar.

amigabasicAmiga Basic och frusen sirap

Jag fortsatte att programmera på Amigan som med de andra datorerna. Men här var Basicprogrammet utvecklat med två ytor att jobba på och en hel massa annat nytt som gjorde att det blev ännu mycket roligare att programmera. Basicprogrammet var utvecklat av ett litet garageföretag som också i sitt namn antydde att de var små: Microsoft. Sedemera utvecklades Amiga Basic av Microsoft till att bli dagens Visual Basic. Amiga Basic var själv utvecklad i Basic och hade en betydande svaghet och det var att den tog mycket kraft från datorn. Program som kördes, samtidigt som Basiceditorn, var igång segade som frusen sirap.

Kompilerade program snabba

Jag tittade mig om efter nytt programeringsverktyg. Runt 1987 hittade jag HisoftBasic. Oj, vilken skillnad! Här kompilerades programmen och kunde köras utan bifogad fil som Amigabasic krävde och Visual Basic i många år krävde. Programmen utvecklade i HisoftBasic var både små och snabba. Jag tror jag utvecklade upp mot 100 program med denna dialekt av Basic.

SAS-C

Basic fick dock en ”tönt-stämpel” i programmerarkretsar. Det fick mig att se mig om efter annat att programmera med. Jag fastnade till slut för SAS-C och året var nu 1989. Jag körde dock Basic vid sidan om för mindre programsnuttar för att utveckla i ”C” var inte alls som Basic. I Basic var det bara till att koda-kompilera och köra. I ”C” måste man först skapa ett projekt därefter koda-bygga-kompilera och köra. Bara att få med en ikon i programmet var en historia för sig osv. I ”C” utvecklade jag ett översättningsprogram som blev min största framgång så här långt. Den var med i tidningars medföljade disketter och jag började så smått ta betalt för programmet.

Amigan slutade andas

Tiden gick och, med dålig ledning av Commodore, kursade till slut företaget och den fina Amigan slutade andas. Det är dock inte riktigt sant för den hölls igång av diverse företag och privatpersoner. Den lever fortfarande och många är det som använder dessa nära 30 år gamla konstruktioner. Bla använde TV4 i många år Amiga för grafiken i sina program. Bingolotto var ett av programmen där Amiga stod för grafiken. Utöver detta har några försökt sig på att utveckla nya, både Amigor och operativsystem. De lever fortfarande och går att köpa. De presterar också ungefär som dagen PC.

pcDen tråkiga PC:n

Men historien går tveklöst framåt och Amiga tappade marknaden till den tråkiga PC:n. Framförallt var det företagens satsningar på IBM PC som gjorde att den marknaden tog fart i början av 90-talet men också därför att PC var moduluppbyggd och kunde koppla på sig alla möjliga olika maskinvaror. En annan bidragande orsak till PC:s framgång berodde på att IBM släppte rätten att tillverka och sälja deras konstruktion fritt. Än idag är i princip en PC densamma som när den kom någon gång på 80-talet.

x

Gick över till PC och började med internet

Jag gick över till PC 1994 samtidigt som vi skaffade internet. Innan körde vi med BBS:er där man i början satte telefonluren i en hållare för att mekaniskt överföra och ta emot signaler. Med PC:n kom internet och interna modem. PC:n var ett steg tillbaka i 10 år jämfört med Amiga, kändes det som. Men det var en nödvändig utveckling för marknaden fanns numera där.

lccLccWin32

Jag gick över till Symantec C++, där jag bara använde C som också ingick. Jag köpte programpaketet på postorder för 1600kr och döm om min förvåning när jag fick hem en kartong på upp mot 30kg!? I den kartongen låg nämligen runt 20 böcker med allt man kunde behöva. 1998 lade Symantec ner utvecklingen av sitt C++. Jag letade nytt och hittade LccWin32. Detta C-verktyg använder jag än idag tillsammans med Pelles-C.

x

KensonPro

Från 1994 till idag har jag utvecklat flera hundra program. Några tiotal av dem har jag sålt till privatkunder medan en handfull har utveklats på beställning till företag. Jag har också blivit erbjuden en större summa pengar för hela min utveckling, med programkoder och allt, av ett Ungerskt företag. Jag tackade nej…

Under åren har jag sålt program och de mest framgångsrika är ”Översättaren” som jag sålde för 200kr och har för mig att jag sålde i upp mot 1000 exemplar av. En gratisversion har laddats ner i mer än 10.000 ex.

Det största program jag utvecklat är ”FirmaBok” som jag ger bort gratis. Till dags datum har det laddats ner i mer än 7.000 ex. Sedan två år tillbaka vilar utvecklingen av ”FirmaBok” då jag plötsligt fick annat att tänka på, som ni vet. Koden till FirmaBok är på 1,3 mb och 30.000 programrader. Den har utvecklats från ca 2006 i små omgångar för eget bruk men sedan 2010 också för allmänheten.

För att kunna sälja programmen, jag utvecklat, startades 1993 företaget Kenson Produkter. Ett föga fantasieggande namn men namnet var inget jag prioriterade. När jag började med egna hemsidor förkortade jag namnet till KensonPro. ”Pro” betyder alltså ”Produktet” och inte ”Professional”, som många tror. Jag upptäckte att bokföring var en verksamhet som spretade åt alla håll där ingen kunde säga i klartext hur saker och ting går till. För att råda bot på det började jag utveckla ett eget bokföringsprogram som jag beskriver lite här ovan.

Videoinspelningar

Det förekommer rykten på nätet, i näthatarsammband, att jag skulle producera videofilmer. Det är definitivt fel! Ryktet kommer från ”MrsMaggo” som kallade hem uppgifter om mitt företag från Skatteverket. När de gick över från att katalogisera företagen för hand till datorer hade de ingen kategori för programmering. Något ljushuvud tyckte att programmering har med video att göra och lade in mitt företag i den kategorin och där ligger det fortfarande för det kostar 700kr att få det ändrat. Där är bakgrunden till allt skit om att jag skulle spela in filmer där min dotter skulle medverka.

Programmera mot näthat

Nu när jag jobbar mot näthat har mina programmeringskunskaper varit till stor nytta. Men först var det en annan programmerare i vår grupp som gjorde en stor insats. Tack vare hans programvara har Flashback annalyserats in i minsta detalj. Vi vet förmodligen mer om Flashback än vad Flashbacks ägare vet. Vi vet exakt hur många unika användare det finns och exakt hur många som är aktiva i olika steg, Vi vet exakt hur många som har avatarer och hur många som stängs av och varför. Vi speglar hela Flashback och har inlägg som Flashback tagit bort. Bla har vi alla de 39 inlägg, som Flashback raderade när vi tog fast en person för intrånget, där det planerades och gjordes intrång på min dotters mailkonton.
Jag har utvecklat en egen sökmotor för Flashback som kan söka upp ALLA inlägg en användare postat under flera år. Vi har programvara som kan hitta alla bilder och allt annat i alla möjliga konfigurationer på Flashback. Eftersom det tar relativt kort tid att utveckla intern programvara, ca 35 timmar för ovanstående program, kan vi ta fram vilka program som helst.

servrarKommer att visa upp våra program och databas

Jag kommer lite längre fram visa hur allt detta ser ut här i nättidningen. Jag kommer att visa bilder på hur sökningar ser ut och hur vår spegling ser ut. Det är en upplevelse att bläddra igenom nära 1 miljon mappar med sammanlagt nära 50 miljoner postningar som vi kan bläddra i efter behag. Välj en användare och efter tiondelar av sekunder har du den användarens alla postningar att bläddra i. Det är imponernade att se en mapp med 200.000 avatarer och hur snabbt vår egenprogrammerade sökmotor kan söka igenom dem och plocka ut de som innehåller valda EXIF-texter. Det är imponerande att se hur vår programvara kan leta upp specifika ordföljder. Vi blir ofta överraskade när vi vid våra sökningar ser att väldigt många användare har upp mot 50 konton och en del ännu fler. Vi har indikationer på användare som har upp mot 500 konton. Vi blir också överraskade över hur lite näthatare det egentligen finns när alla extrakonton skalats bort. Det finns faktiskt en verklig möjlighet att sätta dit alla. Det kommer dock att ta några år om vi skulle sätta fokus på det. Utvecklingen av programvara fortsätter och vi siktar på att kunna söka unika meningsuppbyggnader, unika EXIF-texter och mycket annat också vidare från Flashback och ut på internet.

Hemlig programvara

Vi har också programvara vi inte kan gå ut och berätta om, som vem som helst, skulle ge sin högra arm för att få tillgång till. Jag tror att våra polisiära myndigheter också skulle ge vad som helst för att få tillgång till det vi har. Inget av detta är kopplad mot nätet och inget av det finns i våra hem.

Smart programvara räcker inte

Det behövs en människas förmåga att tänka för att hitta anonyma användare. Vår bästa ”programvara” för det är min dotter Helena. Igår grävde hon fram en användare som döljt sig väl genom att byta namn och flytta till annan stad. Helena ser det inte många andra ser och som egentligen inte finns att se, det kan inget datorprogram i Världen klara.

Gett sig på fel folk

Ni näthatare slog ut min familj och ner i det svarta hålet. Det tog ett tag att komma upp men när vi väl var uppe och när vi samlat oss drar vi fram på bred front och skördar bland näthatare. Vår tyngd kommer att öka och ni kommer sent att inse att ni gett er på fel folk.

Någon gång skall alla få tillgång till vår databas

Någon gång i framtiden kanske vi släpper progranvaran fri för alla att använda. Någon gång kanske vi släpper allt vi åstadkommit fritt för alla att ta del av där vår enorma databas är den större delen. Helena däremot, hon kommer aldrig mer bli fritt tillgänglig för allmänheten.

Vi säger inte vad vi åstadkommit och vi säger inte vad vi har för planer!

redaktorglas /Redaktören

 

 

 

6 Kommentarer

Lägg till en kommentar
 1. Är ganska impad över dina kunskaper inom data. Själv blev man aldrig intresserad av data och sådant på 80-talet. Att du sedan följde med och fördjupade dina kunskaper i samklang med utvecklingen som då var enorm, är hedrande.

    (QUOTE)

 2. Latte:
  Är ganska impad över dina kunskaper inom data. Själv blev man aldrig intresserad av data och sådant på 80-talet. Att du sedan följde med och fördjupade dina kunskaper i samklang med utvecklingen som då var enorm, är hedrande.

  Tack!
  Jag är så funtad att när jag sätter mig och programmerar får ingen störa mig. Jag kan börja på morgonen och sluta på morgonen dagen efter. Tur man är gift med en person som kräver social samvaro och på så vis tvingas bort då och då från datorn.

    (QUOTE)

 3. imponerande datorhistoria
  jag tyckr du ska fortsätta med programmering – du har viss talang för det
  kasta inte bort din tid åt näthatet – nåt som du via denna ’tidning’ orsakar själv åt andra
  det är dags att glömma o fortsätta livet som det var innan
  nu är ni lika goda kålsupare som flashbacks näthatare o ingen tar er seriöst

    (QUOTE)

 4. Riane:
  imponerande datorhistoria
  jag tyckr du ska fortsätta med programmering – du har viss talang för det
  kasta inte bort din tid åt näthatet – nåt som du via denna ‘tidning’ orsakar själv åt andra
  det är dags att glömma o fortsätta livet som det var innan
  nu är ni lika goda kålsupare som flashbacks näthatare o ingen tar er seriöst

  Tack för omdömet!

  Vad det gäller jakten på näthatare är det tvärt om vad du säger. Vi har fått väldigt mycket beröm för att vi gör något åt saken och det är inte bara andra som blivit näthatade som säger detta utan det är också polisiära myndigheter och fler andra icke näthatade som gett sitt stöd till oss.

  En ledande polis i dessa frågor har sagt att det bästa vapnet mot näthatare är att avslöja deras identiteter. Det är det vi gör och kommer att fortsätta med några år fram i tiden. En del riktiga överraskningar som ger eko i media kommer också ganska snart. Förvänta dig att du själv kommer att presenteras av oss.

  Det är ett känt faktum att näthatare inte ser vad de håller på med eller ens fattar att de näthatar, men när de som blivit näthatade börjar försvara sig ser de en övertydlig helt felaktig bild av en försvarare som ”näthatar”.

  Det måste sägas mycket tydligt att en som blivit mycketsvårt näthatad måste få försvara sig mot sina bannemän. Det är helt ok för dem att slå tillbaka och ingen kommer att säja att de själva näthatar.

  Vad det gäller oss så är vi mycket noggrana med vilka åtgärder vi använder. Vi går aldrig över lagens gräns i våra åtgärder som ändå kan bli tungt för näthataren att uppleva. Den som näthatar måste lära sig att det kan göra ont och skall göra ont att ge sig på oskyldiga människor till en grad som får dem att försöka ta sina liv.

  Vi har märkt att de näthatare vi grävt fram i själva verket är väldigt fega och livrädda för att ens deras användare nämns. Tänk då hur det känns, som oskyldig och inte alls vill vara med i dessa samanhang, bli så svårt kränkta som de blir av dessa jävla fegisar!

  Om någon slår mig på käften slår jag tillbaka! Det är en fullt naturlig reaktion och helt laglig!

    (QUOTE)

 5. Hur går det med programmet?

    (QUOTE)

 6. Anonym:
  Hur går det med programmet?

  På grund av snabba omkastningar av prioritet har det gått lite långsamt i sommar att utveckla program men det går ändock framåt.

    (QUOTE)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka Kommentar" GODKÄNNER ni nedanstående regler:
1. Svensk lag gäller
2. Netikett gäller (sök på Google).
Kommentarsfunktionen har en automatisk kontroll. Allt som inte godkänns skickas inte!

Mejladressen behöver inte fyllas i!