Yttrandefrihet på riktigt är också konsekvenser på riktigt
21 besökare inne senaste 30 min. Läs om vår integritetspolicy och cookies i menyn uppe till höger.

Sverige anmäls till EU för GDPR

Bakgrunden till anmälan som gjordes i Maj 2018 är att Sverige har ett undantag mot GDPR och det är vår princip med utgivningsbevis. All media, både på papper och på internet som har utgivningsbevis undantas från GDPR. Det innebär att vi som också har utgivningsbevis kan lägga ut personuppgifter, domstolsprotokoll, polisutredningar och mycket mer utan att kunna dömas för detta. Alla andra har inte den rätten. Personuppgiftssajter som Ratsit med fler och domstolsprotokollsajter som Lexbase har utgivningsbevis och får därför lägga ut personuppgifter.

Juristen Walter Guldbrandzén

Juristen Walter Guldbrandzén försöker nu pröva om Sverige bryter mot förordningen:

Det blir ju ett gigantiskt hål i hela GDPR om man tolkar regelverket som Sverige har gjort.
Källa: SVT

När han såg Sveriges komplettering till GDPR blev han förvånad:

Den deklarerade något som är otillåtet, att svensk rätt har företräde framför EU-rätten.
Källa: SVT

Det hör till saken att också Datainspektionen reagerade över att Svensk lag skulle gälla över GDPR och om det verkligen var förenligt med EU-rätten. GDPR syftar till att företag eller privatpersoner inte skall ha rätten att få lägga ut personuppgifter för allmänheten. Men om man ansöker om utgivningsbevis kan man på det viset betala sig fri från en lag vilket inte kan vara förenligt med ett rättssäkert samhälle.

Ratsits syn på lagen

Enligt Ratsits VD Anders Johansson kan man visst publicera personuppgifter också utan utgivningsbevis om man tar bort det när folk ber om det. Det är också en märklig syn eftersom brottet begås när personuppgifter läggs ut. Att man sedan skall klara sig undan från att straffas för det om man tar bort uppgifterna när någon ber om det är som att fria en biltjuv om han lämnar tillbaka bilen han stulit. Det är naturligtvis inte hållbart i rättslig mening. Det lagen avser med att man måste ta bort sådant folk ber om att få bort är personuppgifter ur tillåtna databaser som inte publiceras offentligt.

Fungerar ändå inte som i andra länder

Friheten att få tag i personuppgifter är mycket längre gånget i Sverige än de flesta andra länder. Om GDPR fungerar som det är tänkt kan man bara ringa Skatteverket och få reda på i stort sett allt om en person. Försök att göra det i andra länder så får man inget svar. De högerextrema som ständigt hävdar att Sverige är på väg mot en diktatur med ofrihet och dålig yttrandefrihet vet inte mycket om hur det fungerar i andra länder. Sverige är ett av de friaste länder som finns i dessa frågor. Vem som helst kan få tag i vilka uppgifter som helst om vem som helst. Inte ens i USA fungerar det så, i vart fall inte i praktiken med de årslånga väntetider på att få ut något i de fall vi försökt detta.

Datainspektionens rapport om klagomål Januari 2020

Datainspektionens rapport om klagomål kommer det absolut flesta klagomålen mot personuppgiftstjänster:

Sajterna publicerar stora mängder uppgifter som hämtats och sammanställts från svenska myndigheter. Somliga av sajterna publicerar information om personer förekommer i brottmål eller har fått strafföreläggande.
Källa: Datainspektionen

Var femte klagomål som Datainspektionen tagit emot sedan dataskyddsförordningen trädde i kraft rör personsöktjänster. Totalt handlar det om över 750 klagomål som lämnades in under perioden 25 maj 2018 till och med 31 oktober 2019 om sajter med utgivningsbevis. Av de klagomålen riktades två tredjedelar mot sajten Mrkoll som ligger på gränsen till vad som rimligen kan sägas vara lagligt även med utgivningsbevis.  Av klagomålen till Datainspektionen framgår det klart att folk upplever personsöktjänster som ett stort integritetsintrång. Även om uppgifterna är offentliga hos svenska myndigheter blir de mer lättillgängliga på personsöktjänsterna. Många som klagar är oroliga för att informationen ska utnyttjas av kriminella för att begå exempelvis id-kapning, bedrägerier eller inbrott. Hatsajter använder också informationen från dessa personuppgiftssajter med avsikten att hänga ut folk och förtala dem. Inte minst gäller detta hatforumet Flashback där tusentals personuppgifter ligger helt öppet för var och en att ta del av med tillhörande förtal av personerna. Julia Wågenberg som är jurist på Datainspektionen:

GDPR har förstärkt skyddet för den personliga integriteten. Många medborgare upprörs över att den omfattande publiceringen av personuppgifter på dessa sajter är möjlig trots den skärpta integritetslagstiftningen.

Klagomål mot sajter med utgivningsbevis under perioden 2018-05-25 till 2019-1-31

  1. Mrkoll 504
  2. Merinfo 69
  3. Ratsit 66
  4. Hitta 34
  5. Lexbase 27
  6. Upplysning 8
  7. Eniro 6
  8. Birthday 2
  9. Klagomål mot andra sajter 40

Mrkoll leder ligan stort. De har också fått en sanktionsavgift från datainspektionen för att de gått för långt. Det beror på deras sätt att presentera uppgifter om folk som är mycket utmanande. Varför de väljer att göra på detta vis kan ha att göra med ägarens sätt att se på andra människor. Man kan fråga sig hur ägaren själv skulle reagera om han skulle presenteras på samma sätt.

Mrkoll aka Nusvar AB aka Simon Vilhelm Krantz

Ägaren heter Simon Vilhelm Krantz 19880209-2919 och påpassligt nog saknar han folkbokföringsadress. Vi kan säga att hans företag Nusvar AB begärdes i konkurs 2019-08-29 av en person som förfalskade handlingarna. Hovrätten upphävde senare konkursen.

Fruktlöst att klaga

Vi skall också komma ihåg att de flesta människorna tycker det är fruktlöst att klaga för dessa personuppgiftssajter struntar fullständigt i vad folk tycker. De är empatilösa företag som försöker tjäna pengar på andras olycka.

Uppgifter som läggs ut om privatpersoner

  • förnamn (samtliga) och efternamn
  • „telefonnummer„
  • bostads- och postadress„karta där bostaden är utmärkt
  • „lägenhetsnummer och var lägenheten är placerad på våningsplanet, till exempel ”första dörren till höger” „
  • typ av boende (exempelvis hyresrätt, bostadsrätt eller villa)„storlek
  • uppskattat värde på bostaden
  • adress till föregående bostad
  • datum då personen flyttade dit„
  • kommun, län och församling„uppgift
  • om personen bor ensam eller tillsammans med andra
  • „namn på eventuella sammanboende personer och hur länge de bott tillsammans„
  • datum då personen flyttade till nuvarande boende
  • „namn på samtliga grannar, deras ålder och uppgift om när de flyttade till bostaden
  • „personnummer samt ålder och antal dagar till nästa födelsedag (vissa sajter visar de fyra sista siffrorna i personnumret mer eller mindre lättillgängligt)„
  • kön„stjärntecken„uppgift
  • om personen förekommer i brottmål eller tvistemål
  • om personen har fått ett strafföreläggande
  • „bolagsengagemang„
  • fordonsinnehav
  • „medelinkomsten och högsta inkomsten i bostadsområdet
  • „hur många sökningar som gjorts på personen den senaste månaden
  • i vilken stad de flesta befinner sig som sökt på personen ifråga
  • „topplista över mest eftersökta personer innevarande månad

Om man betalar en avgift:

  • en persons inkomst
  • „kreditinformation„
  • ansökta bygglov kopplade till fastigheter som personen äger
  • „möjlighet att köpa hela domen om en person förekommer i ett brottmål
  • „tidigare namn på en person som bytt namn

Oacceptabelt

Det är fullständigt oacceptabelt att så mycket uppgifter om enskilda personer kan tas fram på nätet. Det är ett flagrant integritetsintrång och motverkar yttrandefriheten. Det kan tysta folk eller dvs, det får folk att känna att de är övervakade av privatföretag och av den anledningen inte vågar uttala sig i sitt eget namn. Det motverkar alltså yttrandefriheten.

Källa: Datainspektionen
Källa: SVT
Datainspektionens rapport om klagomål

REDAKTIONEN

  •   
  •   

9 Kommentarer

Lägg till en kommentar
  1. deassa upplysningssidor är en jävla skit. har försökt tala med dem många gånger om att ta bort mina uppigfter. det används på flashback för att förtala mig. hoppas EU ger sverige en näsbränna.

    1. Ja, en näsbränna är vad som behövs!

  2. Känns som att det mesta är ganska harmlösa uppgifter ändå. Det här visar att yttrandefriheten existerar i Sverige.

    1. Frågan är då: För vem existerar yttrandefriheten? Inte är det för dem som skrämts till tystnad när det hängts ut av anonyma efter uppgifter från upplysningstjänsterna.

  3. Men hoppas ändå på att Sverige åker på saftiga böter typ 1 miljon Euro
    för brott mot den 2 år gamla GDPR-lagen .Eftersom inte Svenska myndigheter inte har
    sett till att vidta åtgärder mot de personer som via olika sajter
    hänger ut fullständiga personuppgifter om andra personer i syfte att
    smutskasta och kränka de som blir uthängd och göra dessa uthängda personers
    liv till ett rent helvete med allt vad det innebär telefonterror,hot
    stalkning,beställning av varor i det uthängda personernas namn med mera.

    1. Håller med dig till 100%!!

  4. Även känsliga uppgifter som personers födelsedata och 4 sista siffrorna läggs ut samt
    uppgifter om skolor och arbetsplatser och vilka sjukdomar och funktionshinder läggs också ut
    samt att man lagt ut känsliga ekonomiska uppgifter och även personernas hemadresser,telefonnummer,
    postadress,mejladress har lagts ut på MrKoll och andra liknande sajter

    1. Ja, det är bedrövligt!

  5. Vi har emottagit de två meddelanden och ser fram emot en fortsättning.

Lämna ett svar

Vi har ändrat på hur man citerar text. Orsaken är att det tidigare tillägget där man kunde citera har blivit för gammalt och är därmed en säkerhetsrisk. Vi testar med att man svarar på inlägg direkt under den man citerar.

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka Kommentar" GODKÄNNER ni nedanstående regler:
1. Svensk lag gäller
2. Netikett gäller (sök på Google).
Kommentarsfunktionen har en automatisk kontroll. Allt som inte godkänns skickas inte!

Mejladressen behöver inte fyllas i!