Creeper

Yttrandefrihet på riktigt är också konsekvenser på riktigt

Vi har sedan en tid problem med en server. Det innebär att 03:00 och 04:00 inte går att komma in på nättidningen. Servicearbete pågår!
22 besökare inne nu. Läs om våra cookies i menyn uppe till höger.

Till och med nyfödda näthatas

Barnet har inget med artikeln att göa

Näthatet har gått in i nya dimensioner när till och med nyfödda barn hatas och förtalas på nätet. Det handlar om staden Wiens först födda varje nytt år. 2018 visade det sig att den förstfödda hade muslimska föräldrar. Man kallade barnet för muslim men det är helt fel eftersom ett barn inte kan tillhöra någon religion förrän denne själv bestämt detta.

Extremhögern är hatare

De som hatar detta lilla oskyldiga barn tillhör oftast extremhögern. Det har visat sig mer och mer att de som hatar på nätet påfallande ofta anser sig tillhöra denna extrema högerrörelse men ofta också anser sig tillhöra mer modesta högerrörelser. De vi hittat id på som näthatar står ofta också till höger på den politiska skalan. Vi kan absolut tolka denna händelse, de vi hittat id på och de som intensivt hatar olika grupper på nätet som syftar till att motarbete hatet att till stora stycken stå till höger eller extremt till höger på den politiska skalan.

Kampen mot näthat är kampen mot extremhögern

Det kan alltså vara så att kampen mot näthat också kan vara kampen mot extremhögern. Vi skall säga det helt klart: Vi tar inte politisk ställning!

Vi skall säga det helt klart: Vi tar inte politisk ställning!

Men om något måste konstateras så drar vi oss inte för att göra så och i detta fall är det på det viset att extremhögern står för det mesta näthatet utan något motstycke. Vi konstaterar det trots att vi har medlemmar i SIG-gruppen som står långt till höger men det fina är att just de håller med om att det mesta näthatet kommer från extremhögerhåll.

Facebook raderade stödkonto

Till stöd för den nyfödda i Wien startade den katolska hjälporganisationen Caritas ett Facebook-konto som snabbt fick 20.000 andra Facebook-konton som stöd. Kort därefter tog Facebook bort stödkontot av någon anledning som är okänd. Klaus Schwertner, chef för Caritas i Wien, säger:

Detta är en helt ny dimension av näthat, riktad mot ett oskyldigt spädbarn

Vidare:

Han anser att en samordnad kampanj lett till Facebook-kontot tagits ner och vädjar till Facebooks grundare Mark Zuckerberg att öppna det igen.
Källa: SVT

Vi tolkar det så att Facebook står nära extremhögra sidan på den politiska skalan precis som Google och Flashback gör. Det är alltså inga småglin vi har att göra med då både Facebook och Google tillhör Världens största företag medan plutten Flashback är ett stort forum i Sverige. Till samma skara får vi lägga WordPress som på sitt wordpresshotell tillåter extremhögernäthat utan att ta bort det. Också flera stora webbhotell kan sägas tillhöra den extrema sidan då de i stor utsträckning tillåter sina extemhögerkunder att sprida sin dynga. Plutten Bahnhof stödjer också näthat genom att tillåta Flashback i sina korridorer och uttryckligen sagt att inom deras väggar är alla välkomna. Men det är en falsk varudeklaration eftersom i stort sett harmlösa Lexbase slängdes ut just för att de sades hänga ut folk.

Ett enkelt konstaterande

Vi kan alltså konstatera att det mesta och råaste näthatet kommer från extremhögerhåll. Det spelar ingen roll om man häcklar kändisars utseenden, kroppsbyggnad eller om man ger sig på privatpersoner kan vi bakom fasaderna hitta personer som anser sig tillhöra extremhögern från extremhögern inom Moderaterna via SD till den extrema högern långt ut i högermörkret. Detta är inget vi vill uttrycka men om vi inte gör det tappar kampen en viktig dimension som kan vara avgörande.

Alla är välkomna

Som vi tidigare nämnt har vi höger och extremhögerfolk inom våra led. Så länge de står upp mot näthatet genom att deltaga i vårt arbete är de mer än välkomna. Det finns också vänsterfolk och folk från andra politiska väderstreck som näthatar i mindre utsträckning ändå är både vänsterfolk och andra politiska inriktningar välkomna att arbeta med oss mot näthatet.

Vi tar inte politisk ställning men tyvärr står de flesta näthatarna långt till höger.

Källa: SVT

REDAKTIONEN

Gå med i #Artikel12! Gruppen med lite hårdare nypor som vill stoppa Flashback!

Uppdaterad: 2018-02-11 — 10:20

4 Kommentarer

Lägg till en kommentar
 1. Ja de nyfödda bryr sig nog väldigt mycket om detta.

 2. Icke nyfödd:
  Ja de nyfödda bryr sig nog väldigt mycket om detta.

  Kan du inte bättre skall du låta bli.

 3. När det gäller näthatet så skiljer det sig från övrigt hat, på så sätt att näthat är synligt, medans övrigt hat är dolt. För enkelhetens skull, kan man ju sammanfatta rasism, förtal och falsk ryktesspridning med just hat. Näthatet är bara toppen på isberget. Samma princip gäller för det brottsliga hatet som för övriga brott. Ju grövre brott desto mer dolt är det. Och av den anledningen måste man också finna var det döljer sig. Om näthatet ignoreras av myndigheterna är det en tydlig indikation på att också myndigheterna är antisemiter, och kriminellt diskrimineringsbenägna i största allmänhet.

 4. Jan Fyhrholdt:
  När det gäller näthatet så skiljer det sig från övrigt hat, på så sätt att näthat är synligt, medans övrigt hat är dolt. För enkelhetens skull, kan man ju sammanfatta rasism, förtal och falsk ryktesspridning med just hat. Näthatet är bara toppen på isberget. Samma princip gäller för det brottsliga hatet som för övriga brott. Ju grövre brott desto mer dolt är det. Och av den anledningen måste man också finna var det döljer sig. Om näthatet ignoreras av myndigheterna är det en tydlig indikation på att också myndigheterna är antisemiter, och kriminellt diskrimineringsbenägna i största allmänhet.

  Man kan definitivt tolka myndigheterna så som du gör, åtminstone några av dem. Jag har dock talat med flera olika myndighetsfolk i frågan, mest inom rättsväsendet. Jag tolkar deras syn på frågan att det som händer på nätet händer inne i en dator som står och samlar damm i ett hörn. De tycker inte det är värre än att två grannar står vid var sin dörr och kastar skit på varandra utan att någon annan hör. De befinner sig alltså på 80-talsnivå.

  Deras 80-talsnivå beror på att rättsfolkets tekniska kunnande/intresse är oerhört lågt. Varför just den kategorin har så lågt tekniskt kunnande är okänt men förmodligen borrar de ner sig i juridiska krumbukter så mycket att de inte hinner med något annat.
  Jag kan berätta en verklig historia jag själv varit med om. Jag spelade in en rättegång efter att jag fått klartecken från en ansvarig med en ljudinspelningsapparat av enkelt slag. Mitt under pågående rättegång kallar domaren fram mig till podiet och frågar vad det är för utrustning jag har. Han trodde det var en mobiltelefon som jag spelade in film med, vilket man inte får göra. Åklagaren fyllde i med sitt ogillande. Jag visade inspelningsapparaten för dem för att försäkra att det bara är inspelning av ljud. Båda svarade ungefär:

  Jag har inte den kunskapen att avgöra om det är en smartphone eller något annat, alla sådana prylar ser likadana ut

  En av de andra på podiet sade dock att det bara är en inspelningsapparat och inget annat. Då återgick rätten till förhandlingarna.

  Kan man inte se att det jag höll i handen och visade upp 30cm från deras ögon inte är en smartphone då är man långt borta i tekniskt kunnande i nutidens apparater i var mans ägande.
  Det säger mycket om hur de ser på internet och förtal där.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

REGLER:
1. Svensk lag gäller
2. Netikett gäller (sök på Google)
3. Oförskämdheter, förtal och personuppgifter tas bort
4. Mejladress och webbadress behövs inte skrivas in

Ut sementem feceris, ita metes

FN:s mänskliga rättigheter Artikel 12
Ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens och inte heller för angrepp på sin heder eller sitt anseende. Var och en har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden och angrepp.

………………………..

De som fått sina liv förstörda eller tagit sina liv på grund av uthängningar och förtal kommer att bli Jan Axelssons historiska minne av sajten Flashback.
Upphovrätten © till allt material i "I folkets intresse" ägs av "I folkets intresse". Upphovrätten © till bilder ägs av upphovsmakaren till bilden. Inlägg från Flashback (bilder eller text) är copyleft.