Yttrandefrihet på riktigt är också konsekvenser på riktigt
10 besökare inne senaste 30 min. Läs om vår integritetspolicy och cookies i menyn uppe till höger.

Twitter – Stramar åt

Flashback = Förtal

Twitter förbjuder nedsättande språkbruk och hat mot religiösa grupper. De som postar sådant kan förlora sitt konto. Förändringen har tillkommit efter diskussioner med medlemmar och externa experter.

Stramar åt i USA-kulturen

De börjar alltså att strama åt reglerna som bygger på USA-kulturella influenser. I USA håller man fortfarande religion högt därför är det inte konstigt att man stram åt just i religiösa frågor.

Hoppas på en vidare syn

Vi får hoppas att Twitter anammar också andra kulturers sätt att se på det offentliga samtalet. Dvs stramar åt vad det gäller den privata integriteten och att man skall använda ett vårdat språkbruk.

REDAKTIONEN

 

12 Kommentarer

Lägg till en kommentar
 1. En känd svensk kvinnlig journalist letade efter mördare på Twitter för att mörda mig. 

  1. Låter konstigt!

 2. Hon dog innan hon åtalades. 

  1. Aj då!
   Skulle vara intressant för mer info om detta.

 3. Som tur var hann hon berätta ett och annat innan hon dog.

  1. Ja, sånt känns ju alltid bättre. Kanske journalisten också fick ro i sin själ.

 4. Twitter censurerade idag ett inlägg från en svensk kändispolis där han förklarade den svenska häktningslagen för Donald Trump när denne krävde att ASAP Rocky skulle släppas ur häktet. Censuren blir tyvärr alltid en ”slippery slope”.
  https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/xP7J3j/polisen-svarade-trump-om-asap-rocky–stangdes-av

  1. Ja, det är ju inte bra och det är det vi kritiserar sociala medier för. De censurerar det som ovan och nakna bröst. De censurerar också om två bakelser står bredvid varandra med var sin Jordgubbe i mitten samtidigt som de låter uthängningar med grovt förtal stå kvar.
   Det är alldeles uppenbart att censuren är hemsnickrad, i detta fall i USA, med den kultur som råder där. I USA kan det svida att visa naket eller att gå emot de stora starka lobbygrupperna. Uthängningar med förtal i USA är inte alls lika allvarligt som i Sverige eftersom deras ”personnummer” inte är offentlig handling och att det finns en himla massa människor. Uthängningarna späs helt enkelt ut av det ofantliga informationsutbytet som sker där. Därför är det så svårt för Google, Facebook, Twitter mfl att förstå att lägga ut personuppgifter med förtal skadar folk allvarligt och att det måste tas bort.

   1. Skulle det inte vara bättre om staten inte satt på så jäkla mycket information om människor? Det är ju därför kartläggningar blir så enkla o uthängningar får sånna konsekvenser. Varför folkbokföring, personnummer o liknande??

    1. Jo, det kan man fråga sig. Våra grannländer har också personnummer men där är dessa nummer mer privata och får bla inte offentliggöras.

 5. Det är synd om journalister som grupp att några kollegor skrämmer, hotar, ljuger och ger kåren oförtjänt dåligt rykte. På twitter, i bloggar och på Flashback.

  1. Är det någon särskild journalist eller särskilda journalister du tänker på som skrämmer och hotar?

Lämna ett svar

Vi har ändrat på hur man citerar text. Orsaken är att det tidigare tillägget där man kunde citera har blivit för gammalt och är därmed en säkerhetsrisk. Vi testar med att man svarar på inlägg direkt under den man citerar.

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka Kommentar" GODKÄNNER ni nedanstående regler:
1. Svensk lag gäller
2. Netikett gäller (sök på Google).
Kommentarsfunktionen har en automatisk kontroll. Allt som inte godkänns skickas inte!

Mejladressen behöver inte fyllas i!