Yttrandefrihet på riktigt är också konsekvenser på riktigt
25 besökare inne senaste 30 min. Läs om vår integritetspolicy och cookies i menyn uppe till höger.

Utgivningsbevis – Ändrade regler

2018

Tidigast 2018, det måste vara ett val emellan, kommer med stor sannolikhet reglerna för utgivningsbevis att ändras enligt Mediegrundlagskommitténs betänkande, som överlämnats till justitieminister Morgan Johansson (S). Ändringarna kommer till stånd på grund av möjligheten att med ett sådant bevis kunna hänga ut folk, som dömts för brott eller för deras hällsoläge och andra känsliga uppgifter, helt lagligt. Den 1 september i år redovisades kommitténs arbete.

Utgivningsbevis

Privatpersoner, företag, organisationer och myndigheter kan ansöka om utgivningsbevis. Tryckta periodiska tidskrifter måste alltid ha ett utgivningsbevis och följer tryckfrihetsförordningen. Webbplatser kan frivilligt ansöka om ett sådant och följer då yttrandefrihetsgrundlagen.
Ett utgivningsbevis är giltigt i tio år och kan sedan förnyas. Några av kraven som ställs då är att det skall finnas en ansvarig utgivare, vara anknuten till Sverige och till för allmänheten.
Ett utfärdat utgivningsbevis ger en publikation, webbplats eller databas ett grundlagsskydd vilket bland annat innebär att den får ett skydd mot censur och kan gå förbi reglerna i personuppgiftslagen och på så sätt ange privatpersoners personuppgifter, ange vilken sjukdom eller vilka eventuella brott som denne begått. På grund av svårigheten att lagföra en publikation med utgivningsbevis finns möjligheten att skriva hårdare med hårdare omdömen om folk. Om en ansvarig utgivare åtalas är det ändå mycket svårt att få till stånd en fällande dom. Om en sådan publikation publicerar oriktiga uppgifter om en offentlig person kan den ansvarige utgivaren dock fällas. Om en sådan publikation uttrycker sig sanningsenligt om offentliga personer eller utrycker sig inom vissa mycket vida gränser om privatpersoner och haft skälig grund att utrycka detta är det i princip omöjligt att åtala eller fälla den ansvarige utgivaren för brott enligt tryckfrihetsförordningen eller yttrandefrihetsgrundlagen.

Regeländring av utgivningsbevis

Det som man nu tittar på är bland annat att utgivningsbevis inte skall gälla för :

 • människors hällsoläge
 • människor i rättsväsendets domar
 • människor i förundersökningsprotokoll
 • människor som gjort lagöverträdelser
 • personkopplingar i mängd
 • personkopplingar till fordon i mängd
 • Till detta kommer att preskriptionstiden skall fastställas till ett år

I första hand är det diverse söktjänster man vill stävja som allt mer frikostigt och enkelt lämnar ut privatpersoners innersta angelägenheter. Hur det slutliga beslutet kommer att se ut vet vi inte men mycket tyder dock på att reglerna kring utgivningsbevis kommer att skärpas eftersom den förra regeringen hade en kritisk syn på de söktjänster som publicerar personuppgifter och den nuvarande regeringen lär vara än mer kritisk än den förra.

Vad tycker vi

Vi i SIG-gruppen har under 4 år lobbat intensivt mot Datainspektionen, Regeringen, Lagrådet och Konstitutionsutskottet i dessa frågor. Fler än 600 mejl har vi skickat i denna fråga tillsammans med otaliga telefonsamtal. Vi välkomnar alltså dessa förändringar som ligger mycket nära det vi lobbat om. Vårt enträgna arbete sakta framåt börjar alltså ge frukt och det kommer mer.

REDAKTÖREN

 

 

 

6 Kommentarer

Lägg till en kommentar
 1. Betyder det att hemsidor likt Lexbase kommer att bli olagliga?

    (QUOTE)

 2. mm:
  Betyder det att hemsidor likt Lexbase kommer att bli olagliga?

  Ja, det betyder så!
  Vissa upplysningstjänster som erbjuder mer information än namn och adress kommer inte heller att tillåtas. Lexbase måste alltså flytta utomlands i första skedet. I nästa skede tror jag inte heller det hjälper. I nästkommande lagar måste Flashback plocka bort alla FUP-ar och de måste radera all personinformation utöver namn.

    (QUOTE)

 3. D¨hoppas jag på att de även tar bort andra sidor där information om oss andra personer hängs ut, och då ska det i första hand gälla de forumsidor och bloggar samt sociala medier där man i nedsättande provokativa inlägg hänger ut personer med all personlig information .Sen bör alla världens länder ingå ett avtal om att stoppa hemsidor,bloggar,sociala medier som bedriver olagliga aktiviteter typ uthängning av personuppgifter,uppvigling/stämpling/anstiftan till brott och terrorism samt samhällsomstörtande verksamhet riktad mot rikets säkerhet ,olaglig reklam för narkotika,vapen,försäljning av olagliga tidskrifter som tipsar om hur man tillverkar hemmagjorda bomber och hemgjorda vapen ,försäljning av böcker som tipsar om hur man effektivast tar livet av andra personer,hackersidor som tipsar om hur man bryter sig in i andras internetanvändarkonton ,samt så kallade klacksidor där man uppmanar till bråk och slagsmål i samband med matcher oavsett fotboll,ishockey,osv,sajter där man helt öppet publicerar förundersökningsprotokoll och domslut, samt sidor där man uppviglar till bilbränder,stenkastning,brandattacker och bombattacker mot byggnader.Alla såna hemsidor,bloggar och sociala medier där det förekommer sånt,och att administratörerna på dessa sidor vägrar att ta såna saker på allvar genom att vägra ta bort alla skrivna och postade olagliga inlägg ,vilket det ofta sker på Flashback,men skrämmande nog även på Facebook om man har anmält en gruppsida samt inlägg som uppmanar respektive uppviglar folk till mordbrand.Oftast så svara man på Facebook ”Tack för att ni har anmält innehåll till oss,men vi bedömer att det som ni har anmält till oss inte strider mot våra riktlinjer” Då anser jag att Facebook har sjunkit ner till samma låga nivå som Flashback.

    (QUOTE)

 4. Som ett tillägg så bör man se till att dra in utgivningsbevis och visningsrätt för alla hemsidor,bloggar och sociala medier om man på dessa skiter i att vidta åtgärder för att motverka olagliga aktiviteter samt om admins vägrar radera bort allt olagligt innehåll,och att man i smyg låter inlägg och gruppsidor som bryter mot lagar och regler ligga kvar,och att admins och moderatorer dessutom i smyg deltar i personangreppskampanjer tillsammans med medlemmar som oftast är kända stortroll,riktad mot enskilda personer

    (QUOTE)

 5. Kan du bidra med några källor som säger att endast namn och adress komer vara lagliga? Förstår inte hur frn informationen som ens är publik nu kan bli privat igen då det har varit ute på nätet

    (QUOTE)

 6. mm:
  Kan du bidra med några källor som säger att endast namn och adress komer vara lagliga? Förstår inte hur frn informationen som ens är publik nu kan bli privat igen då det har varit ute på nätet

  Personuppgifter får inte skrivas ut på nätet nu heller. Databaser med personuppgifter kommer inte längre att skyddas av utgivningsbevis om de innehåller information om brott, sexuell läggning, hälsa osv. Dvs hemsidor som erbjuder sådana dokument om personer kommer att bryta mot PUL om de lever kvar efter att lagen ändrats.

  https://frittord250.se/2016/09/mediegrundlagskommittens-betankande-presenterat/

  http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2016/09/mediegrundlagskommitten-overlamnar-sitt-betankande/

  Ladda ner:
  http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2016/09/sou-201658/

    (QUOTE)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka Kommentar" GODKÄNNER ni nedanstående regler:
1. Svensk lag gäller
2. Netikett gäller (sök på Google).
Kommentarsfunktionen har en automatisk kontroll. Allt som inte godkänns skickas inte!

Mejladressen behöver inte fyllas i!