Yttrandefrihet på riktigt är också konsekvenser på riktigt
29 besökare inne senaste 30 min. Läs om vår integritetspolicy och cookies i menyn uppe till höger.

Våra planer inför framtiden

Närmaste framtiden

Just nu och en bit fram kommer vi att färdigställa de projekt vi har igång lagmässigt och lite annat liknande. Det kan ta två till tre månader av vår tid.

Därefter

Efter den närmaste framtiden avser vi att fokusera på att stoppa näthat via denna nättidning, jobba med opinionsbilding i frågan, hålla kontakt med framstående organisationer och enskilda personer i näthatsfrågan. Programvaran vi har kommer att utvecklas och nya skapas. Vi har en hel lista på önskemål på programvara. Vi avser att släppa en del av dem fria så att var och en på sin kammare kan deltaga i kampen mot näthat.

Heltid

En person kommer inom ett par månader jobba heltid med SIG-gruppen. De uppgifter vi har är allt för betungande för vår lilla grupp. Detta kommer att bli det enskillt största tillskottet till vår organisnation sedan den bildades i Januari 2013.

Databaser

Vi har tillgång till en mängd databaser med användare och mailadresser kopplade till varandra. Vi avser att jämföra mailadresserna mot mailadresserna i den maillista som kommer från Flashback. Vi har också fått tillgång till fler maillistor från Flashback än den med 40.262 mailadresser. Vi ser att det behövs tas fram nya datorprogram för uppgiften som kan samköra alla listor med varandra.

Lagändringar

Vi anser att så länge näthatare kan vara anonyma är det mycket svårt om inte omöjligt att fälla någon i en rättegång för näthat. Det kan vara svårt nog också om personen skriver under sitt eget namn då samma person bara kan säga ”jag vet inte vem som satt vid datorn då” osv. Det har blivit svårare att komma undan med den retoriken men det innebär ändå en riskfaktor. Därför kommer vi att fokusera på att det behövs lagar som kan lagföra ägare som släpper igenom olagligheter på sin sajt eller stänga ner sajter som inte håller rent från olagligheter.

En större grupp av grupper

Vi har blivit tillfrågade att ingå i ett nät av grupper som motverkar brott på nätet. Frågan är mycket intressant då styrkan i en sådan grupp kan bli avsevärd. Man kan exempelvis upprätta olika register för var och en i nätverket att enkelt ta del av. Kostnader som kan uppstå som en enskild inte själv klarar kan ett nätverk kunna stå för. Engagemanget mot media skulle bli mycket kraftfullare med ett större nätverk, viss media skulle till och med kunna få tillgång till våra register.

Organiserade postare

En annan tanke som ligger på bordet är att ur det föreslagna nätverket engagera ett antal personer som har som uppgift att posta på platser där näthatet är ovanligt tufft. Syftet är att försöka förmå de som näthatar att ”tagga ner”, alltså att motverka näthat på plats i realtid. Denna plan är än så länge bara en tanke men kan utvecklas till något verkligt och ett betydande verktyg att minska näthatet med.

Hänga ut

Vår erfarenhet av det lilla av presentation av anonyma användare vi haft tills nu har gett ett överraskande bra resultat och skall fortsätta. Det är av hög vikt att vi själva inte bryter mot några lagar och det är av hög vikt att vi inte drar på oss risker i form av fysiskt våld. Vi kanske lämnar över våra uppgifter till någon annan att publicera på nätet och vi kommer naturligtvis inte säga att det kommer från oss.

Grupp som konfronterar näthatare

En plan vi haft länge är att bilda en speciell grupp som skall åka hem till näthatare och konfrontera dem med vad de skrivit. För att visa att det går rätt till skall gruppen spela in träffarna med både film och ljud. Jag gissar att denna idé kan realiseras först nästa år.

Risker i arbetet mot näthatet

Fysiskt våld har vi fått nog av och en av oss lever på hemlig ort efter tre mycket svåra misshandelsfall. Den drabbade går idag på behandling för sina skador och som det ser ut nu kommer skadorna bestå för resten av livet. Samma person är svårt drabbad av näthat och lider därför också av detta mycket tungt.
Vi har som princip att inte vara anonyma, vi har upplevt en stor respekt från andra just därför. Några av våra medlemmar vill dock vara anonyma pga sin familjesituation och pga deras civila arbeten och det respekterar vi.
Ibland undrar man vad näthatarna tänker när de förstör livet för andra. Tidvis, under svåra stunder, kommer ilskan över var och en av oss och man får lust att ge näthatet samma behandling som vi fått av dem. Men vi jobbar endast med lagliga metoder så den vägen är stängd. Dock har flera av näthatarna själva godkänt att de både hängs ut och förtalas. Urklipp på detta kommer att visas framöver.

Tidningens inriktning

Inriktiningen för ”I folkets intresse” kommer att utvecklas. Som följd av att den heter ”I folkets intresse” skall fler artiklar som ligger i folkets intresse skrivas. Det kan handla om myndighetsmissbruk, om allmänna lögner liggande som ett täcke över folket, om hokuspokus som sprids bland folk, om yttrandefriheten, om vikten av intrigitet och mycket annat som kan ligga ”i folket intresse”.

Framtiden ligger öppen

Det var flera planer vi visade här ovan men inget är helt klart och vi avslöjar inte alla planer vi har. I övrigt ser det bra ut inför framtiden!

redaktorglas/Redaktören

 

14 Kommentarer

 1. Ni hänger ut näthatare. Blir ni inte själva näthtare då?

 2. ENF:
  Ni hänger ut näthatare. Blir ni inte själva näthtare då?

  Jag har sett den reaktionen ett antal gånger, mest av näthatare…

  För att förstå logiken måste vi dra en liknelse:
  ———————————————————————————————————————–
  Den lite större Bängan lägger armen om den lite mindre Jannes hals/nacke och drar ner honom mot marken. Alla som står runt dem skrattar och hejar på Bengan.

  Janne försöker komma loss och till slut får han tag i Bengans en öra och drar hårt i det tills Bengan släpper taget. Bengans öra blir rött och han får ont.

  Alla som tittat på skriker åt Janne: -Fy fan din jävla idiot du har begått brott och skadat Bengan!
  ———————————————————————————————————————–

  Om polisen kommit till platsen och det blev en rättsak av det skulle det dömas till Jannes fördel. De som dömer skulle ta hänsyn till att:

  1. Bengan startade det som ledde fram till att han själv blev skadad
  2. Janne är helt oskyldig och försvarade sig med en nivå av våld som nöden krävde.

  Det spelar ingen roll vem som drar Bengan i örat. Det kan lika gärna vara en ur publiken som hjälper Janne. Det blir samma resultat som när den utsatte försvarar sig själv.
  Alltså att hänga ut sådana som hänger ut och förtalar en stor mängd folk ett stort antal gånger måste helt enkelt tåla att själv bli uthängda en enda gång av de som försvarar de som blivit näthatade.

 3. Så enkelt!!! Klart de är så. Man blir blind av att hänga på fb.

 4. Snygg fejkkommentar där.

  Om man mördar en mördare, är man själv en mördare då?

 5. Dängan:
  Snygg fejkkommentar där.

  Om man mördar en mördare, är man själv en mördare då?

  Lagen säger att man får använda det våld som nöden kräver för att avvärja våld mot sig själv.

  Varför skulle det vara en fejkommentar?
  Någon annan kan tycka att din kommentar är fejk.

 6. Redaktören: Lagen säger att man får använda det våld som nöden kräver för att avvärja våld mot sig själv.

  Varför skulle det vara en fejkommentar?
  Någon annan kan tycka att din kommentar är fejk.

  Ja, man får göra vad som krävs i stundens hetta för att göra sig fri från hotet. Men det kan inte jämfras med att leta upp personer och sen hämnas på dem.
  Näthatare förtjänar att själva utsättas för det de utsatt andra för, precis som att jag inte har någon sympati för mördare som sen blir mördade själva. Men mördar man en mördare är man själv en mördare. Det är värt att tänka på. Att bekämpa eld med eld är inte effektivt.

 7. Dängan: Ja, man får göra vad som krävs i stundens hetta för att göra sig fri från hotet. Men det kan inte jämfras med att leta upp personer och sen hämnas på dem.
  Näthatare förtjänar att själva utsättas för det de utsatt andra för, precis som att jag inte har någon sympati för mördare som sen blir mördade själva. Men mördar man en mördare är man själv en mördare. Det är värt att tänka på. Att bekämpa eld med eld är inte effektivt.

  Självklar håller jag med om att en mördare alltid är en mördare även om man kan ha en viss sympati för den som hämnas.

  Det vi gör är inte att hämnas. Vi jobbar journalistiskt och vill få igång en debatt om näthatet. Vi vill också visa att det inte går att vara helt anonym genom att själva gräva fram dem. Vi hänger dock aldrig ut någon som inte redan är offentlig. Om vi stöter på någon som är riktigt farlig kanske vi hänger ut på riktigt för att varna andra. Men än så länge har vi bara hittat riktiga fegisar.

  Sedan kan man tolka nödvärn som så att om någon skriver exempelvis att någon är pedofil så kommer det att stå där i evigheter. Varje gång någon läser det är det en ny kränkning. Rätten till nödvärn i den situationen borde då också förnyas för varje gång någon läser kränkningen också. Man kan dock värna sig mot det på olika sätt, som att ”ge sig på” ägaren till forumet eller gräva fram den som postat kränkningen åka hem till honom eller henne och ta ett snack!
  Det senare har vi faktiskt gjort några gånger, fast då ringt istället för att åka dit. Du milde tid så rädda de blir, en del bölar i luren och ber om ursäkt.

  Det kallar jag att värna sig på ett sätt som nöden kräver!

 8. Jag tycker ni kämpar för en bra sak. Trakasserier är aldrig ok. Att hota folk till den grad att man är rädd är aldrig ok.

  Men! Det är skillnad på att kritisera och att förtala, hota.

  Jag är för yttrandefrihet. Man ska kunna säga att kristendom är skit, att islam är skit och så vidare, men man måste respektera att folk tror på sin sak.

  Ska ni hänga ut någon så måste ni vara 100% säker på att personen har näthatat till den nivå att det är olagligt, för har ni fel kan det ödelägga människans liv, liv ni tror att ni ska hjälpa genom detta arbete.

  Jag hänger själv på Flashback. Är gammal heroin-pundare med uppstyrt liv sedan 15 år tillbaka,har familj som idag inte känner till mitt gamla liv, och min arbetsgivare känner naturligtvis inte till mitt förflutna.

  Jag har varit medlem på Flashback sedan många år tillbaka. Jag har aldrig hatat, aldrig skrivit massa rasistiska inlägg (jo förlåt, sa blatte 1 gång, men inte direkt till en person) och jag vet faktiskt inte hur många gånger jag har hjälpt folk till att få hjälp med sina beroenden,hur jag har stöttat folk som mått dåligt, och berättat vad dem kan göra för att lindra sin ångest för sitt beroende. Har även fått folk att inte ta livet av sig om det betyder något.

  Det jag säger är att ni ska vara försiktiga med vilka ni hänger ut, för alla är inte näthatare som hatar allt och alla. Många av oss är vanligt folk som skriver anonymt för att samhället inte accepterar oss.

  Piece

 9. Måns:
  Jag tycker ni kämpar för en bra sak. Trakasserier är aldrig ok. Att hota folk till den grad att man är rädd är aldrig ok.

  Men! Det är skillnad på att kritisera och att förtala, hota.
  /../

  Piece

  Vi hänger inte ut någon, inte ens näthatare, inte ännu i varje fall.
  Vi i vår familj är däremot uthängda över hela nätet.

  Det vi gör är att presentera användare med en länk till upplysning.se.
  Vi kommer naturligtvis läsa de inlägg för de som inte hatat på nätet innan vi presenterar någon. Ser vi att en presentation kan skada någon avstår vi. Du kan alltså vara lugn.

  Syftet med att presentera också sådana som inte hatat på nätet är för att vi vill visa att vi kan hitta vem vi vill. Det kan stävja näthat en aning.

 10. Redaktören: Vi hänger inte ut någon, inte ens näthatare, inte ännu i varje fall.
  Vi i vår familj är däremot uthängda över hela nätet.

  Det vi gör är att presentera användare med en länk till upplysning.se.
  Vi kommer naturligtvis läsa de inlägg för de som inte hatat på nätet innan vi presenterar någon. Ser vi att en presentation kan skada någon avstår vi. Du kan alltså vara lugn.

  Syftet med att presentera också sådana som inte hatat på nätet är för att vi vill visa att vi kan hitta vem vi vill. Det kan stävja näthat en aning.

  Jag förstår erat lidande, men ni får aldrig sänka er till mobbarens nivå. Då har ni förlorat.

  Detta liv tar slut någongång, och då ska vi stå till svars för allting vi har gjort. Håll huvudet högt, och strid mot dem som har förstört människors liv, inga andra. Var den bättre människan.

  Piece.

 11. Ni gör en bra insats för att få bukt med näthatet. De som har skrivit och postat inlägg med olagligt innehåll ska presenteras publikt, för om man ska få en bättre nätkultur så borde man se till att plocka bort avarter av forumsidor och bloggar som är oseriösa och till och med uppmuntrar till brottsliga handlingar. Det är aldrig okej att någon eller några hatar,mobbar,förtalar, trakasserar och hotar andra personer på nätet,och att de rättsvårdande myndigheterna bör se allvarligt på alla nätbaserade brott. Och att internetoperatörerna tar i med hårdhandskarna mot användare som missbrukar sina internetanvändarkonton till att hålla på med olagliga aktiviteter på nätet.

 12. Som ett tillägg så har problemet med nätbaserade brott och andra personangrepp ökat med över 1000 % sedan internet såg dagens ljus för 25 år sedan runt 1990.Det är precis lika trist exakt som att flera länder ryker ihop i krig och att familjemedlemmar bråkar om såna triviala saker som TV-abonnemanget, sånt bidrar inte ens till något samförstånd och näthat bidrar inte till någon bra nätkultur, det bidrar tyvärr till att det blir konflikter, bråk brottslighet som slutar med att de som utsätts blir så kränkt så att den risken finns att den utsatte går så långt som att ta livet av sig. Såna skräckexempel har vi tyvärr sett flera gånger att folk som blir utsatt för nätkränkning, näthat, hot, grova förtal går så långt som att må psykisk och fysisk dålig så att det har slutat med självmord.

 13. Hej Redaktören, en fråga;

  Kommer ni bara att avslöja dem som har riktat hat emot personer, eller kommer ni att gå steget längre och avslöja folk som media t.ex tycker har fel ”åsikter” kring poltik, religion etc?

  Avslöjar ni folk som kränkt och förföljt människor tycker jag inte det är mer än rätt att ni tar i med hårdhandskarna och ser till att dessa inte gör det igen, men om ni ska hänga ut folk som t.ex inte tycker någon religion är acceptabel i ett modernt samhälle, någon som tycker att socialism är fel etc så tycker jag att ni är ute på djupt vatten. Man måste t.ex få tycka att nuvarande politiker fördelar våra skattepengar åt skogen på oviktiga saker utan att låta hela samhället få veta detta.

  Yttrandefrihet är till för att människor ska kunna få ventilera sina åsikter utan att bli förfölja eller hotade. Det är inte samma sak som att hata någon för sitt utseende, eller att trakassera någon för sin tro. Hoppas ni har detta i åtanke när ni ska göra era ”uthängningar”

  Jag fördömer de människorna som har hånat er, och hängt ut er/någon till allmän beskådning. Men snälla, sjunk inte till deras nivå, utan lev detta liv med tron att ni har varit goda människor.

 14. Sven:
  Hej Redaktören, en fråga;

  Kommer ni bara att avslöja dem som har riktat hat emot personer, eller kommer ni att gå steget längre och avslöja folk som media t.ex tycker har fel ”åsikter” kring poltik, religion etc?

  Vi vill i princip visa att Flashback inte är säkert. Men vi kommer att läsa inläggen för den vi publicerar och ta ställning då hur vi gör.

  Avslöjar ni folk som kränkt och förföljt människor tycker jag inte det är mer än rätt att ni tar i med hårdhandskarna och ser till att dessa inte gör det igen, men om ni ska hänga ut folk som t.ex inte tycker någon religion är acceptabel i ett modernt samhälle, någon som tycker att socialism är fel etc så tycker jag att ni är ute på djupt vatten. Man måste t.ex få tycka att nuvarande politiker fördelar våra skattepengar åt skogen på oviktiga saker utan att låta hela samhället få veta detta.

  vi är inga moraltanter som talar om vad folk skall tycka dessutom är vi för religionsfrihet och friheten att ha vilken politisk åsikt som helst. Det är först som de kliver över gränsen till det olagliga som vi reagerar. Det finns dock ett eget värde i att presentera vanliga användare också genom att visa att Flashback inte är en säker plats att vara på. Men vi kollar först så att den vi skall presenteras inte har skrivit pinsamt om sig själv osv.

  Yttrandefrihet är till för att människor ska kunna få ventilera sina åsikter utan att bli förfölja eller hotade. Det är inte samma sak som att hata någon för sitt utseende, eller att trakassera någon för sin tro. Hoppas ni har detta i åtanke när ni ska göra era ”uthängningar”

  Självklart! Vi gillar exempelvis inte när Vilks gör rondellhundar av Mohammed, han kränker en miljard människor på det viset helt utan anledning. Oförskämt av honom och nu har två personer mist livet för att han ville bli känd.

  Jag fördömer de människorna som har hånat er, och hängt ut er/någon till allmän beskådning. Men snälla, sjunk inte till deras nivå, utan lev detta liv med tron att ni har varit goda människor.

  Lovar att försöka!

Kommentarer are closed.