Yttrandefrihet på riktigt är också konsekvenser på riktigt
41 besökare inne senaste 30 min. Läs om vår integritetspolicy och cookies i menyn uppe till höger.

Våra verktyg – Ett tidigt sökverktyg

Hur det började

Efter vi bestämde oss definitivt för att gräva fram användare på Flashback mellandagarna 2012-2013 insåg vi det omöjliga i att använda Flashbacks egna sökverktyg. Det går bara få fram de 1000 senaste inläggen medan vi är främst intresserade av de första inläggen där flera användare ofta gör en enkel presentation av sig själva:

Hej, jag är ny här och blev intressead av mordet på min gata.

På så vis kan man begränsa grävandet till en, i detta fallet, bestämd gata. Därför måste vi snabbt och enkelt kunna söka och läsa från första posten. Flashbacks eget sökvertyg överbelastas dessutom allt för ofta. Fullständigt odugligt med andra ord!

Programmera

Idioterna på Flashback gav sig på fel person att hata när de gav sig på min dotter. Personen de hatade så innerligt har en pappa som är programmeringskunnig förutom att den de hatade själv har en analytisk förmåga att läsa, jämföra och hitta texter på nätet som är ett verktyg i sig (mer om det senare). Jag har ett programmeringsföretag sedan tidigt 90-tal.
På grund av Skatteverkets omläggning av företagsregistret från manuell registrering till datorregistrering fick dårarna på Flashback för sig att jag producerade obskyra filmer. ”Programmering” fanns inte bland Skatteverkets kategorier så de bokade in det i kategorin ”Film och ljudreproduktion” och genast var jag filmmakare, som aldrig ägt en filmkamera….
Jag har programmerat från 1982 och från ca 1992 i programspråket ”C”. I mitt programregister för egenframställda datorprogram finns 493 program. De mindre programmen raderar jag efter hand. Jag sålde ett av dem i en upplaga på strax över 1000 medan det normalt låg det på mellan 200 och 400 ex. Jag har också utvecklat specifik programvara för olika företag. På senare år har jag endast utvecklat program för mig själv där FirmaBok är ett av dem som jag också ger bort. Det är nedladdat i över 8.800 exemplar i skrivande stund.

Första programmet för SIG-gruppen

På grund av den bristfälliga sökmotorn på Flashback utvecklade jag en egen sökmotor. Jag lade inte ner så mycket tid på det eftersom vi hade ont om den varan. Första veckan i 2013 var jag klar och programmet fungerade som tänkt utan att kunna vinna pris i design:

flashpick

Programmet fick namnet ”Flashpick”.

Funktion

Flashpick fungerade på så sätt att man väljer först att indexera hela skiten. Programmet klarar att läsa av upp mot 100 poster i sekunden och med tanke på att det finns omkring 50 miljoner postningar tar det 500.000 sekunder att indexera Flashbacks postningar. Eller i timmar räknat blir det ca 139 timmar eller ca 6 dygn. Nu är det så att nätet (läs Flashback) inte alltid hinner med i den farten så programmet får pausa en gång i sekunden så den praktiska indexseringstiden ligger egentligen på upp mot 20 dagar om man vill ta allt i ett svep. Vi började dock inte från början första gången så vår första indexering tog en kväll ungefär. När hela Flashback var indexerat tog mappen där vi hade index upp ca 5 Gb på hårddisken:

flashpick_indexmapp

Flashpick fungerar sedan på så sätt att man väljer den användare som skall sökas efter och programmet kopplar upp sig mot index, läser av var användaren första post ligger, går sedan till Flashback och hämtar den valda posten. Man kan också välja efter andra kriterier enligt följande:

– Efter postnummer
– Efter postdatum
– En specifik tråd
– Ett specifikt ord (tar lång tid då programmet letar på Flashback)
– En specifik mening eller helt textstycke (tar lång tid då programmet letar på Flashback)

Från den post man valt går det sedan att bläddra framåt eller bakåt. Programmet läser av index för att se var nästa post ligger osv.

Söka på internet

Det går också utmärkt att söka efter liknande text ute på internet som finns i den valda posten. Vi hittade en användare genom att han postat exakt samma text på en annan plats på nätet och där skrivit under med sitt förnamn. Det slutliga jobbet i sökandet och som till slut hittade honom var verktyget ”Helena”, mer om det i en annan artikel där min dotters unika egenskaper beskrivs.

Indexering

Om sökningen gick över slutet på indexeringen fylldes det på med fler indexlistor osv. Det tar ungefär en sekund per 20 till 100 poster. Så här ser indexlistor ut (nedan) och det blir ca 50.000 sådana indexlistor fördelat på ca 30 mappar med i genomsnitt 1700 filer i varje mapp.

flashpick_indexfiler

 

Varje indexlista innehåller ca 1000 index och ser ut så här:

flashpick_txt

Används inte längre

Flashspick används inte längre. Jag utveckalde ett annat program som i stället speglar hela Flashback och dessutom kopierar alla postningar och lägger dem i var sin mapp. Men innan det utveckaldes ett program som laddade ner alla avatarer och efter det utvecklades ett progr….. Tja, mer om det i kommande artiklar.

 

redaktorglas/Redaktören

23 Kommentarer

Lägg till en kommentar
 1. Ja jag antar att man kan göra ett verktyg som indexerar Flashback men det är för mycket jobb bara för att hitta identiteter. Själv har jag gjort ett verktyg som man helt enkelt skrivit in ett användarnamn
  så går det cirka 10 sekunder så kommer personens namn, adress, postnummer, ålder, familjemedlemmar, bild på han och en bild på hans hus fram på sidan (använder inga databaser för detta) men ditt sökverktyg är nog också bra antar jag.

    (QUOTE)

 2. Ja jag antar att man kan göra ett verktyg som indexerar Flashback men det är för mycket jobb bara för att hitta identiteter. Själv har jag gjort ett verktyg som man helt enkelt skrivit in ett användarnamn så går det cirka 10 sekunder så kommer personens namn, adress, postnummer, ålder, familjemedlemmar, bild på han och en bild på hans hus fram på sidan (använder inga databaser för detta.

  Exempelbild: http://i.imgur.com/VX5yaWE.png

  Denna info fick jag genom att söka på en slumpvald Flashbackanvändare. Informationen är censurerad för att skydda hans identitet här.

    (QUOTE)

 3. Anonym:
  Ja jag antar att man kan göra ett verktyg som indexerar Flashback men det är för mycket jobb bara för att hitta identiteter. Själv har jag gjort ett verktyg som man helt enkelt skrivit in ett användarnamn
  så går det cirka 10 sekunder så kommer personens namn, adress, postnummer, ålder, familjemedlemmar, bild på han och en bild på hans hus fram på sidan (använder inga databaser för detta) men ditt sökverktyg är nog också bra antar jag.

  Kul!

    (QUOTE)

 4. Vigil:
  Ja jag antar att man kan göra ett verktyg som indexerar Flashback men det är för mycket jobb bara för att hitta identiteter. Själv har jag gjort ett verktyg som man helt enkelt skrivit in ett användarnamn så går det cirka 10 sekunder så kommer personens namn, adress, postnummer, ålder, familjemedlemmar, bild på han och en bild på hans hus fram på sidan (använder inga databaser för detta.

  Exempelbild: http://i.imgur.com/VX5yaWE.png

  Denna info fick jag genom att söka på en slumpvald Flashbackanvändare. Informationen är censurerad för att skydda hans identitet här.

  Åxå kul!

  Men vänta ett tag det kommer mer….

    (QUOTE)

 5. Är det inte jobbigt att lägga så mycket energi på att få tag på enstaka användares identiteter på Flashback? Det känns som att Flashbacks existens kommer att fortsätta även om enstaka användare kommer att outas. Trots databasläckan så verkar allt vara som vanligt på Flashback. Näthatarna fortsätter att näthata som att ingenting har hänt.

  Jag gillar inte att du presenterar icke näthatande medlemmar. Jag förstår ditt tänk, att dessa personer hänger ett forum där näthat förekommer. Men näthat förekommer ju faktiskt även på andra forum samt kommentatorsfält på diverse digitala medier. Facebook samt Nyheter24 är inte helt oskyldiga t.ex.

    (QUOTE)

 6. Snälla, häng ut sjukpensionären i ********!!!

    (QUOTE)

 7. Anonym:
  Är det inte jobbigt att lägga så mycket energi på att få tag på enstaka användares identiteter på Flashback? Det känns som att Flashbacks existens kommer att fortsätta även om enstaka användare kommer att outas. Trots databasläckan så verkar allt vara som vanligt på Flashback. Näthatarna fortsätter att näthata som att ingenting har hänt.

  Jag gillar inte att du presenterar icke näthatande medlemmar. Jag förstår ditt tänk, att dessa personer hängerett forum där näthat förekommer. Men näthat förekommer ju faktiskt även på andra forum samt kommentatorsfält på diverse digitala medier. Facebook samt Nyheter24 är inte helt oskyldiga t.ex.

  Jag respekterar din åsikt!
  vi undersöker först så att postaren inte skrivit något som kan skada denne om det inte är näthatare.

  Försök att posta under rätt artikel!!

    (QUOTE)

 8. AIK:
  Snälla, häng ut sjukpensionären i ********!!!

  Samma här, detta är fel artikel att posta detta under!!

    (QUOTE)

 9. Gräv fram den här personen
  https://www.flashback.org/t2539609

    (QUOTE)

 10. Vad har ni för arbetsmetoder mot gubben söder om Stockholm? Ska ni driva enskilt åtal mot honom?

    (QUOTE)

 11. Gork:
  Gräv fram den här personen
  https://www.flashback.org/t2539609

  Varför?
  Det är bara ett troll som driver med folk.

    (QUOTE)

 12. Triatlon:
  Vad har ni för arbetsmetoder mot gubben söder om Stockholm? Ska ni driva enskilt åtal mot honom?

  Han är sjuk. Inga åtal hjälper där, tvärt om skulle han triggas av det och bli ännu värre.

    (QUOTE)

 13. Redaktören: Varför?
  Det är bara ett troll som driver med folk.

  Hur kan du veta det? Ett troll hade inte sagt att det är en hypotetisk situation…han är uppenbarligen knäpp om man kollar på hans trådstarter.

    (QUOTE)

 14. Gork: Hur kan du veta det? Ett troll hade inte sagt att det är en hypotetisk situation…han är uppenbarligen knäpp om man kollar på hans trådstarter.

  Varför vill du veta vem det är?
  Leta i Mölndal så kanske du hittar honom….

    (QUOTE)

 15. Redaktören: Varför vill du veta vem det är?
  Leta i Mölndal så kanske du hittar honom….

  Skojar du eller är du allvarlig? Han erkänner att han har begått övergrepp på en tjej.

    (QUOTE)

 16. Jag vet inte om jag har fel, men ett troll är väl en person med väldigt livlig fantasi och har egentligen ingenting med näthat att göra?

  Troll = https://www.flashback.org/t2197308

  Näthatare = https://www.flashback.org/p49072613

  Har jag fel i mitt tänk att troll och näthatare blandas ihop lite felaktigt?

    (QUOTE)

 17. Anonym:
  Jag vet inte om jag har fel, men ett troll är väl en person med väldigt livlig fantasi och har egentligen ingenting med näthat att göra?

  Troll = https://www.flashback.org/t2197308

  Näthatare =https://www.flashback.org/p49072613

  Har jag fel i mitt tänk att troll och näthatare blandas ihop lite felaktigt?

  Det finns inget bestämt sätt att använda dessa två begrepp men jag använder näthatare för de som kränker, förtalar och hänger ut andra medan troll är sådana som skojar, hittar på saker som inte hänt och ljuger i största allmänhet. Det hela kompliceras av att de båda typerna ofta går ihop. Om någon kränks på nätet kan mycket eller allt av det kränkande vara påhittat för att kränkningen skall bli ännu hårdare. En sådan näthatare både kränker och trollar.

    (QUOTE)

 18. Gork: Skojar du eller är du allvarlig? Han erkänner att han har begått övergrepp på en tjej.

  Nej, jag skojar inte

    (QUOTE)

 19. Redaktören: Nej, jag skojar inte

  Han erkänner att han har begått övergepp mot en tjej på en fest.

    (QUOTE)

 20. OT: Vad har gubben söder om Stockholm för sjukdom?

  —————————————————-
  Exakt detta är ot under denna artikel
  /Redaktören

    (QUOTE)

 21. Jävligt häftigt!
  Ser fram mot de andra programmen. När skall ni visa dem?

    (QUOTE)

 22. ENF:
  Jävligt häftigt!
  Ser fram mot de andra programmen. När skall ni visa dem?

  De kommer när tid ges. Vi kan dock inte visa alla program då en del tål inte att se sådant.

    (QUOTE)

 23. Det finns 2 troll ett i Mö****l och ett i Hud****e

    (QUOTE)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Genom att klicka på "Skicka Kommentar" GODKÄNNER ni nedanstående regler:
1. Svensk lag gäller
2. Netikett gäller (sök på Google).
Kommentarsfunktionen har en automatisk kontroll. Allt som inte godkänns skickas inte!

Mejladressen behöver inte fyllas i!